Now Reading
Seria de autor ”Valeriu Anania” la Polirom

Seria de autor ”Valeriu Anania” la Polirom

Revista Psychologies

Amintirile peregrinului apter, Valeriu Anania, editura Polirom


Editura Polirom inaugureaza in aceasta vara o noua serie de autor ce reuneste, in douasprezece volume, opera bine-cunoscutului cleric, teolog si om de cultura Valeriu Anania (IPS Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului).

Sint cuprinse aici deopotriva opera literara – poezia, dramaturgia, precum si doua volume de proza –, scrierile teologice, pentru prima data reunite, cu exceptia Cerurilor Oltului, intr-un unic volum, dar si ampla memorialistica, publicistica si traducerile lui Valeriu Anania.

Seria de autor „Valeriu Anania” debuteaza cu Amintirile peregrinului apter, volum care, incepind de saptamina viitoare, se va gasi in librarii si care poate fi deja comandat de pe www.polirom.ro.

Potrivit marturiei autorului, „aceasta carte s-a zamislit sub pamint”, intr-o celula de la Jilava, la sugestia colegilor de detentie de a-si pune pe hirtie, dupa eliberare, povestirile despre peregrinarile sale pe la manastirile din tara. Iar rezultatul este acest volum de nuvele fantastice grupate in jurul unui personaj simbolic – ingerul care si-a pierdut aripile – care, prin calatoriile lui in spatiul fascinant al manastirilor romanesti, prilejuieste o incursiune in trecutul istoric si legendar al locurilor.

Un amestec de prezent si ecouri ale unor evenimente istorice de care se leaga inaltarea manastirilor Olteniei, de mitologie crestina si profan, de omenesc si supraomenesc ce aminteste de creatia lui V. Voiculescu si Mircea Eliade.

Conflictul dintre familia lui Constantin Brincoveanu si aceea a Stolnicului Constantin Catacuzino, zidirea maicii Olimpiada, fiica din flori a lui Brincoveanu, in peretele bisericii, acuzata de vrajitorie de catre Stefan Cantacuzinul si doamna sa Pauna, figura lui Mircea Ciobanul si cea a doamnei Chiajna sint doar citeva fapte si personalitati care dau autenticitate povestirilor peregrinului apter, un personaj contemporan cu intregul nostru trecut istoric.

„Ceea ce numim indeobste orizontul fantastic al prozei lui Valeriu Anania ar apartine mai degraba deschiderilor catre sacru pe care le practica un spirit religios. Nuvelele din Amintirile peregrinului apter sint admirabile hierofanii, superb poetice pe aceasta directie. «Imaginarul» nu este subordonat necesitatilor si ambitiilor auctoriale. El se integreaza unui program «culturalizator». Calatoriile peregrinului vor sa dea (alt) temei legendelor, istoriilor, «povestilor» dintr-un tinut. Sa resacralizeze ceea ce trecerea a desacralizat.”
Cornel Ungureanu

Rotonda plopilor aprinsi, Valeriu Anania, De dincolo de ape, editura Polirom Scrieri teologice, Valeriu Anania, editura Polirom Memorii, Valeriu Anania, editura Polirom

Anul acesta vor mai aparea in seria de autor „Valeriu Anania”:

  • un volum memorialistic ce reuneste texte publicate anterior: Rotonda plopilor aprinsi, in care Valeriu Anania evoca personalitatile culturale pe care le-a cunoscut si de care a fost apropiat intr-o perioada sau alta a vietii; De dincolo de ape – jurnalul american al autorului, dar si pagini inedite de memorialistica;
  • cel de-al treilea volum, Scrieri teologice, va reuni texte de teologie din lucrari precum Cartea deschisa a Imparatiei, Pledoarie pentru Biserica neamului, Din spumele marii, Atitudini, Apa cea vie a Ortodoxiei si, de asemenea, o serie de scrisori pastorale.

Valeriu Anania (I. P. S. Bartolomeu Anania) este Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
–  Nascut in 1921, in judetul Vilcea, absolva Seminarul Teologic Central din Bucuresti.
–  Se inscrie la Facultatea de Medicina si la Conservator in Cluj, de unde este exmatriculat de noile autoritati comuniste.
–  Ulterior, isi continua studiile de teologie la Academia Andreiana din Sibiu.
–  Se calugareste in 1942, conduce greva studenteasca de la Cluj (1946) si este condamnat politic de autoritatile comuniste (1958-1964).
–  Intre 1966 si 1976 indeplineste diferite functii in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America.
–  In 1990, face parte din Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii.
–  Arhiepiscop al Clujului din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului in 2006.

–  Debuteaza poetic in 1935 si publicistic in 1937, in revista Vremea. Publica dramaturgie, memorialistica, poezie, roman, proza fantastica, eseuri, studii si articole.
–  Uniunea Scriitorilor din Romania ii acorda Premiul pentru dramaturgie (1982) si Premiul special (2009) pentru volumul Memorii.
–  Dintre lucrarile teologice amintim volumul de istorie si interpretare iconografica Cerurile Oltului (1990; ed. a II-a, 1998) si exegeza Liturghiei ortodoxe Cartea deschisa a Imparatiei (2005).
–  A realizat diortosirea integrala a textului Sfintei Scripturi (Vechiul Testament dupa Septuaginta), cu peste 8.000 de note explicative, publicat ca editie jubiliara a Sfantului Sinod (2001).
–  De acelasi autor, la Editura Polirom a aparut volumul Memorii (2008).

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top