„Simboluri arhetipale în basme. Profanul și magicul”- Marie-Louise von Franz
Marie-Louise von Franz și-a și-a exprimat dorința ca lucrările sale, eseuri și cărți, să fie adunate și publicate sub forma unei Opere complete. Fundația de Psihologie Jungiană din Küsnacht, în calitate de custode al moștenirii sale literare, a preluat acest obiectiv, adunând, astfel, în 28 de volume, operele majore ale acestui important psihanalist jungian.
„Simboluri arhetipale în basme. Profanul și magicul” este primul volum al acestei serii și oferă o analiză sistematică și comprehensivă a basmelor, pe care Marie-Louise von Franz le considera expresii pure și simple ale inconștientului colectiv. Asemenea miturilor, basmele reprezintă un fond cultural și social care ajută la interpretarea sensului evenimentelor vieții, iar personajele lor sunt abstractizări care încorporează arhetipuri colective. Cu referire la o varietate mare de motive prezente în basme, Marie-Louise von Franz, recunoscută autoritate în interpretarea basmelor și a viselor, oferă o analiză profundă și concisă a simbolurilor arhetipale, evidențiind că acestea transcend sfera cotidiană, profană, situându-se într-un tărâm magic al sufletului.
Marie-Louise von Franz (1915–1998) a studiat la Universitatea din Zürich, participând în paralel la conferințele susținute de C.G. Jung la Eidgenössische Technische Hochschule (ETH). După întâlnirea cu Jung, von Franz și-a obținut doctoratul în filologie clasică și a început să-și dezvolte cariera în domeniul psihanalizei. De-a lungul timpului, a devenit analistă jungiană și expertă în interpretarea manuscriselor alchimice, fiind considerată unul dintre cei mai importanți discipoli și colaboratori ai lui C.G. Jung. A scris peste 25 de cărți, concentrându-se în special pe interpretarea basmelor, și a avut un rol semnificativ în înființarea Institutului C.G. Jung din Zürich.
La Editura Trei a fost publicat și volumul Interpretarea basmelor, de aceeași autoare.