Sint o baba comunista! de Dan Lungu, cea mai tradusa carte a anului 2009
„Sint o baba comunista!” continua „experimentul de mentalitate” inceput de Dan Lungu cu „Raiul gainilor” – coborirea intr-un comunism remanent nu la nivel politic sau social, ci la nivelul omului obisnuit trecut prin acel sistem si profund marcat de el.
„Sint o baba comunista!” te provoaca sa zimbesti, sa rizi in hohote, sa te intristezi, dar mai ales sa-ti intrerupi, pentru citeva clipe, lectura si sa iesi afara spre a te convinge ca realitatea e altfel, ca oamenii sint altfel.
Insa, chiar si dupa acest exercitiu, nu-ti ramine decit sansa sa constati ca scriitorul ti-a cunoscut vecina de bloc, pe fiica acesteia plecata in Canada, l-a cunoscut pe fostul tau coleg de serviciu care spunea bancuri politice, fiind in acelasi timp informator, te-a cunoscut pe tine. Si apoi a scris aceasta carte tocmai pentru a ne oferi tuturor o noua oglinda, in care sa ne vedem asa cum sintem si cum, de multe ori, n-am vrea sa fim.
Die Rote Babuska!, traducere in limba germana de Jan Cornelius |
Sono una vecchia comunista!, traducere in limba italiana de Ileana M. Pop |
Jestem komunistycznÄ… babÄ…!, traducere in limba polona de Joanna Kornas-Warwas |
Червена бабичка Ñъм!, traducere in limba bulgara de Ivan Stancov |
Soy un vejestorio comunista!, traducere in limba spaniola de Joaquin Garrigos |
Je suis une vieille coco!, traducere in limba franceza de Laure Hinckel |
Egy komcsi nyanya vagyok!, traducere in limba maghiara de Gabriella Koszta |
Komunist Bir Kocakarıyım, traducere in limba turca de Leila Unal |
Mai multe detalii despre Dan Lungu aflati aceesind siteul personal al acestuia: www.danlungu.eu. |
Dan Lungu (n. 1969, Botosani) este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori din noua generatie, carti ale sale fiind publicate in zece limbi: franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara, greaca si turca.
– Conferentiar la Catedra de Sociologie a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, a facut studii postdoctorale la Sorbona si este redactor al revistei „Au Sud de l’Est” (Paris).
– In 1996, initiaza la Iasi grupul literar Club 8. Intre 2001 si 2002, redactor-sef al revistei de cultura Timpul.
– In 2005, face parte din grupul de scriitori romani invitati la „Les belles etrangeres”, Franta, alaturi de autori ca Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Gheorghe Craciun sau Simona Popescu.
– La Editura Polirom a mai publicat: Raiul gainilor (2004; editia a II-a, 2007), Baieti de gasca (2005), Proza cu amanuntul (editia a II-a, 2008), Cum sa uiti o femeie (2009),
– La aceeasi editura, alaturi de Radu Pavel Gheo a coordonat volumul colectiv Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (2008), iar alaturi de Lucian Dan Teodorovici, volumul Str. Revolutiei nr. 89 (2009).