Sirenele Bagdadului
De fapt, despre care sirene este vorba? Despre cele care cantă ademenitor sau cele de pe ambulante? Sunt intrebari ce prevestesc intreaga drama a unui tanar abia iesit din adolescenta, un visator sfios, indragostit de poezie si muzica, un fiu crescut in respectul traditiilor si al unui ancestral cod al onoarei.
De fapt, despre care sirene este vorba? Despre cele care cantă ademenitor sau cele de pe ambulante? Sunt intrebari ce prevestesc intreaga drama a unui tanar abia iesit din adolescenta, un visator sfios, indragostit de poezie si muzica, un fiu crescut in respectul traditiilor si al unui ancestral cod al onoarei.
Lasandu-si in urma copilaria petrecuta intr-un sat arhetipal pierdut in intinsul desertului, unde existenta pare cantonata intr-o bucla a timpului, unde toti membrii familiei sunt mai mult sau mai putin inruditi si unde nimeni nu iese din cuvantul Batranilor Intelepti, proaspatul student ajuns la Bagdad are de infruntat o realitate smintita si cruda.
Aceasta este povestea unui tanar beduin, inocent si netrecut prin experientele majore ale vietii, care devine terorist pentru a-si razbuna tatal umilit.
Romanul face parte dintr-o trilogie incendiara, tradusa in peste 25 de limbi, care tematizeaza conflictul dintre Occident si Orient: actiunea primului roman se petrece in Afganistan (Randunelele din Kaboul), a celui de-al doilea in Israel (Atentatul), iar a celui de-al treilea – Sirenele din Bagdad – in Irak.
«Lovitura izbi, sortii se alesera. Tatal meu cazu pe spate, cu maioul lui nenorocit peste fata, cu pantecele descarnat, botit, cenusiu ca burta unui peste mort… si vazui, in timp ce onoarea familiei era tarata in tarana, vazui ceea ce n-ar fi trebuit in ruptul capului sa vad, ceea ce un fiu demn, plin de respect, ceea ce un adevarat beduin nu trebuie niciodata sa vada – chestia aia bleaga, respinga- toare, injositoare; acel teritoriu interzis, o, sacrilegiu: penisul tatalui meu cazand intr-o parte, cu testiculele batandu-i fundul… Asta depasea tot ce puteam indura! Dupa asa ceva, nu mai exista nimic, e vidul infinit, o cadere interminabila, neantul…»
Yasmina Khadra
«O proza care sapa adanc, in profunzime… Vor cadea pe rand toate zidurile pe care cititorii le-au construit intre ei si noi.»
Guardian
«Un roman tulburator si fermecator… Va ramane cu tine mult timp dupa ce il vei fi terminat.»
San Francisco Chronicle
Yasmina Khadra, sub adevaratul nume, Mohammed Moulessehoul, este un scriitor algerian, nascut in 1955. Ofiter in armata, Moulessehoul a adoptat un pseudonim (feminin) pentru a putea publica, evitand cenzura militara si pentru a putea supravietui astfel regimului terorist din Algeria. In ciuda succesului mare pe care l-a avut ca scriitor, Moulessehoul nu si-a putut revela adevarata identitate decat atunci cand a parasit armata si s-a exilat in Franta. A mai scris: «Ce que le jour doit la nuit», «Les Agneaux du Seigneur», «€ quoi rÄ™vent les loups» etc.
In limba romana, la Editura Trei, a aparut deja «Atentatul» (Prix des libraires 2006, Prix Découverte Le Figaro Magazine – Fouquet’s, Grand Prix des Lycéens, Grand Prix des Lectrices Côté Femmes), roman in curs de ecranizare in SUA, de catre acelasi producator care a realizat binecunoscutul Brokeback Mountain.
Colectia: Fiction Connection
Autor: Yasmina Khadra
Pret: 29.00 lei
Editura Trei – colectii de psihanaliza, psihologie, eroscop si altele.