Sociologia migratiei, lansata la Muzeul Taranului Roman
Migratia este unul dintre procesele sociale care influenteaza profund societatea romaneasca actuala; totusi, din bibliografia de specialitate lipsesc inca lucrarile stiintifice care sa redea complexitatea acestui fenomen.
Editura Polirom va invita joi, 23 aprilie, ora 18.00, la lansarea volumului Sociologia migratiei. Teorii si studii de caz romanesti, coordonat de Remus Gabriel Anghel si Istvan Horvath. Evenimentul la avea loc la Clubul Taranului din Bucuresti, unde vor prezenta cartea, alaturi de coordonatori, Monica Serban si Sorin Antohi.
Lansarea este organizata in parteneriat cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale si Muzeul Taranului Roman.
Volumul reuneste studii semnate de sociologi romani si straini cunoscuti, ce imbina aspectele teoretice cu analiza de caz. Rezultatul este o imagine complexa, in care migratia romaneasca devine subiect de reflectie alaturi de teme centrale astazi in stiintele sociale: globalizarea, transnationalismul, schimbarile impuse de dezvoltarea comunicatiilor si transportului etc. Recontextualizarea discutiilor despre migratie si centrarea pe teme de importanta sociologica si politica ofera astfel o perspectiva mai larga, utila pentru intelegerea adecvata a migratiei contemporane.
Din cuprins: Exercitiul dificil al liberei circulatii • Migratiile dezeterogenizarii etnice in „Noua Europa” • Cit de specifice sint migratiile germanilor din Romania? • De la incluziune nationala la excludere economica • Aspecte ale culturii migratiei in Romania • Politici de migratie si strategii ale migrantilor transnationali intre Romania si Spania • Romani in strainatate • Articulatii intre turism si migratie in Maramures • Schimbare sociala sau dezvoltare? • Efectele culturale ale migratiei fortei de munca din Romania
Remus Gabriel Anghel este cercetator in cadrul ISPMN (Institutul pentru Studiul Problemelor Minoritatilor Nationale) din Cluj-Napoca. De asemenea, este doctorand in sociologie la Universitatea din Bielefeld (Germania) in cadrul colegiului doctoral DFG 844, „Societatea globala. Concepte despre lume si structuri globale”, si International Graduate School in Sociology. Domenii de cercetare: migratie, transnationalism, transformari in Europa de Est.
Istvan Horvath este conferentiar universitar la Facultatea de Sociologie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si presedinte al ISPMN (Institutul pentru Studiul Problemelor Minoritatilor Nationale), Cluj-Napoca. Domenii de cercetare: relatii interetnice, migratia internationala.