Now Reading
Testarea psihologica

Testarea psihologica

Revista Psychologies
Autor: Nicolae Mitrofan
Editura: Polirom, 2009

Volumul abordeaza problemele de baza ale psihodiagnosticului si ofera informatii utile tuturor celor interesati de utilizarea testelor in activitatile de evaluare psihologica. Ca un element de noutate apar frecvent exercitii si intrebari recapitulative, cu scopul de a ajuta cititorul sa se apropie mai mult si de aspectele aplicative ale psihometriei.

Testarea psihologica, Nicolae Mitrofan, Editura Polirom


Volumul abordeaza problemele de baza ale psihodiagnosticului si ofera informatii utile tuturor celor interesati de utilizarea testelor in activitatile de evaluare psihologica.

Ca un element de noutate apar frecvent exercitii si intrebari recapitulative, cu scopul de a ajuta cititorul sa se apropie mai mult si de aspectele aplicative ale psihometriei. Testarea psihologica se adreseaza in primul rind psihologilor in formare, respectiv, studentilor si tinerilor absolventi ai programelor de licenta si de masterat din cadrul departamentelor de psihologie ale universitatilor.

De asemenea, este o lectura utila pentru practicienii care se confrunta frecvent cu diferite aspecte privind testarea si evaluarea psihologica si, nu in ultimul rind, pentru cei ce se ocupa cu supervizarea psihologilor tineri, carora le revin atit sarcini informationale, cit si sarcini aplicative.

Din cuprins: Situatia psihodiagnosticului in lume si in tara noastra • Testul psihologic ca mijloc de evaluare • Caracteristici psihometrice ale testului psihologic • Analiza itemilor • Etalonarea si standardizarea testelor • Teoria raspunsului la item • Raportul final al actiunii de evaluare psihologica

Nicolae Mitrofan – psiholog, prof. dr., licentiat al Facultatii de Filozofie, sectia Psihologie, Universitatea Bucuresti (1972), si al Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti (1983).
–  Din 1995, coordonator de doctorate in psihologie.
–  Stagii in strainatate: visiting professor la Universitatile Paris VIII si Paris X, 2000; visiting professor la Universitatea George Washington din Saint Louis, Missouri, SUA, 2000; bursier Fulbright University of Southwestern –  Louisiana, SUA, 1991; bursier Fulbright University of Texas, El Passo, SUA, 1996.
–  Prodecan al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti (1992 – prezent); presedinte al Asociatiei Psihologilor din Romania (2001 – prezent); membru al mai multor organisme internationale: –  European Association of Personality Psychology (din 1992), European Association of Psychological Assessment (din 1992), International Council of Psychologists (din 1991).
–  Lucrari publicate: Dragostea si casatoria (1984), Aptitudinea pedagogica (1988), Familia de la A la Z (coautor, 1991), Psihologie judiciara (coordonator si coautor, 1992, editia I; 1994, editia a II a; 2000, editia a III a), Elemente de psihologia cuplului (coautor, 1994, 1996), Testarea psihologica a copilului mic (1997).
–  Colaborator la volumele: Psihologie sociala (1996, coordonator Adrian Neculau), Psihologia vietii cotidiene (1997, coordonator Mielu Zlate), Psihologia la raspintia mileniilor (2001, coordonator Mielu Zlate), Manual de psihologie sociala (2003, editia I; 2004, editia a II a, coordonator Adrian Neculau).
–  A publicat peste 100 de studii si articole in reviste de specialitate.

Public:
• studenti la psihologie;
• psihologi.

Mai multe informatii despre cartile aparute la Editura Polirom, pe www.polirom.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top