Trei femei
„Ceea ce surprinde in scrisul lui Stelian Turlea este diversitatea registrelor prozastice. Excelent profesionist, autorul abordeaza specii diferite si subvariante distincte ale aceluiasi gen. Romanul politist si romanul pentru copii (cu deschidere, voita, catre perceptia unui public matur), romanul de dragoste si cel politic-istoric sint abordate si conduse, de fiecare data, pe cite un vector specific.”
„Visul Ancai de a dansa in celebra trupa a irlandezului Michael Flatley se spulbera atunci cind trebuie sa revina in tara, inainte sa afle rezultatul probelor date la Dublin. Afla, dintr-un sms laconic, ca mama ei a avut un accident si se suie in primul avion. Dar nu ajunge decit prea tirziu, la inmormintare. Misteriosul accident, tratat de autoritati cu o indiferenta suspecta, o obliga pe fiica sa faca investigatii pe cont propriu. Cine a dorit moartea mamei sale? De ce?
Dupa anevoioase sapaturi in arhive, sint scoase la lumina secrete sumbre de aproape o jumatate de veac. Prin destinul a trei generatii de femei – mama, fiica, nepoata – sint desfoliate realitatile unei Romanii postbelice in care s-a instapinit comunismul, s-au farimat destine, s-au nascut si au murit sperante, s-au schimbat structuri si s-a nascocit o revolutie pe care nimeni nu o intelege. Fiecare generatie are visele ei pe care e nevoita sa si le cenzureze, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa continue sa viseze. Autor a zeci de carti, prozator si publicist ultraprofesionist, Stelian Turlea indeplineste principala obligatie pe care o are cine scrie si anume aceea de a nu-l plictisi pe cititor.”
Alex Stefanescu
„In cazul lui Stelian Turlea, dexteritatea narativa – sau profesionalismul, cu un cuvint la fel de discreditat, in chip bizar, in lumea literara dimboviteana – face ca autorul sa pianoteze la fel de atragator in partitura pur aventuroasa a pubertatii (romanele cu Daniel), ca si in cheia sentimentala a maturitatii inca ingenue, in situatii sociale dramatice, precum cele din decembrie 1989, ca si in psihoza introvertirii traumatizate, in contextul anchetei detectivistice, ori in tipare de basm potrivite pe organismul interlop al mediului valah in tranzitie.”
Dan C. Mihailescu
„Ceea ce surprinde in scrisul lui Stelian Turlea este diversitatea registrelor prozastice. Excelent profesionist, autorul abordeaza specii diferite si subvariante distincte ale aceluiasi gen. Romanul politist si romanul pentru copii (cu deschidere, voita, catre perceptia unui public matur), romanul de dragoste si cel politic-istoric sint abordate si conduse, de fiecare data, pe cite un vector specific.” (Daniel Cristea Enache)
Stelian Turlea s-a nascut la 6 ianuarie 1946. A urmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti.
– A fost aproape trei decenii redactor de politica externa (Revista Lumea), a condus, dupa 1989, revistele Lumea, Zig-Zag, apoi ziarul Meridian si a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului de stiri al Antenei 1.
– Din 1996 lucreaza la ProTV, din 2000 este si editor senior al Ziarului de duminica.
– Lucrarile sale includ douasprezece romane, zece carti de publicistica, noua carti pentru copii si doua traduceri. A ingrijit o serie de albume despre Bucurestiul din vremea lui Carol I (in trei volume); despre lucrarile publice in vremea lui Carol I, despre Palatul Patriarhiei, Palatul regal si cronica restaurarii Palatului vechi al BNR.
– A cistigat Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), Premiul Asociatiei Editorilor din Romania pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatilor Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.
Citeste un fragment din roman.
Citeste „Am intrat in pielea acestor trei femei” – o confesiune a autorului.