Trei romane au avut în 2023 un parcurs uimitor, să le descoperim!
Anul trecut a fost plin de evenimente editoriale captivante. Cu lansări ce au avut loc simultan sau într-un interval scurt de timp după debutul lor pe piața internațională, cărțile din 2023, printre care se numără și unele considerate adevărate romane-fenomen, au adus cititorilor o diversitate remarcabilă de stiluri și tematici. Această abundență a fost o provocare chiar și pentru cititorii experimentați, care au încercat să țină pasul cu fiecare lansare de carte deosebită. Deși stabilirea unui top cu adevărat obiectiv este un task dificil, trei romane au strălucit în mod remarcabil în 2023. Să le explorăm mai îndeaproape.
- Remarcabile făpturi inteligente de Shelby Van Pelt – adorat de cititorii americani, se menține în top bestseller New York Times la 18 luni de la publicare. Romanul cu o poveste neobișnuită și un narator și mai ieșit din comun – o caracatiță gigantică de Pacific – a stabilit un record puțin întâlnit mai ales în cazul unui roman de debut: a fost bestseller New York Times încă de la apariție, iar la un an și jumătate de la lansare încă se regăsește în topul celor mai bine vândute cărți. Librăriile sunt asaltate de cititori cu întrebări despre „cartea cu caracatița”, deși în doar 18 luni a fost reeditat în Statele Unite de 28 de ori!
- Demon Copperhead de Barbara Kingsolver – câștigătorul Premiului Pulitzer 2023. Deși cartea este dedicată supraviețuitorilor, Demon Copperhead este mai mult decât atât. Născut la periferia societății, Demon surprinde în povestea sa momentul când totul începe să se prăbușească, dar și pe acela când, suprinzător, darurile existente în interiorul lui încep să înflorească. „O poveste bună nu copiază pur şi simplu viaţa, ci îi dă peste nas”, crede Demon Copperhead, iar istoria vieții sale face exact acest lucru.
- A opta viață (Pentru Brilka) de Nino Haratischwili – bestseller mondial tradus în 25 de limbi, propune o galerie vastă de personaje pe care le urmărește de-a lungul întregului „secol roșu”, dinainte de Revoluția Rusă și până în contemporaneitate, când familia unui maître chocolatier transmite generațiilor următoare, odată cu prosperitatea și un teribil blestem. „Cea mai importantă voce a literaturii germane contemporane”, după o cum consideră Die Zeit, Nino Haratischwili scrie în A opta viață (Pentru Brilka), considerat roman-fenomen, saga a șase generații ale aceleiași familii și urmărește 100 de ani de istorie.
Reprezentanții caselor de producție de film nu au ratat ocazia de a achiziționa drepturile de ecranizare astfel că toate aceste cărți sunt sursă de inspirație pentru filme și seriale care vor fi lansate într-un viitor (mai mult sau mai puțin) apropiat.