Uimitorul roman al Mirinae Lee: “Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul”
Ce au în comun o sclavă sexuală, o iluzionistă, o mamă, spioană, amantă și o criminală? Împrejurările extreme de viață pot scoate la iveală fațete uimitoare ale personalității umane. Uneori, supraviețuirea înseamnă asumarea unor identități multiple, înglobate într-o singură existență, aceea a unui trickster, un „înșelător”, fidel doar dorinței de a trăi cu demnitate într-o lume care i-a răpit acest drept. Uimitorul roman al Mirinae Lee publicat de Editura Trei, Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul, este o meditație profundă pe această temă. Istoria Coreei de-a lungul secolului 20 este reconstituită prin cele opt istorisiri interconectate ale romanului, care conturează povestea vieții unei femei forțată să-și asume nume și identități diferite.
Nominalizat la Women’s Prize 2024, Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul poate fi citit ca un roman istoric, thriller, carte de spionaj sau o duioasă poveste de dragoste. Protagonista fiecărei istorisiri este o femeie de o dârzenie ieșită din comun, care traversează episoade sângeroase din istoria țării sale: ocupația japoneză a Coreei (1910-1945), războiul dintre Nord și Sud (1950-53) și Războiul Rece (1947-91).
Ajunsă la aproape 100 de ani, femeia rememorează istoria unui veac de violență și impactul pe care-l au evenimentele istorice asupra vieții oamenilor obișnuiți. Regimul politic din țara sa natală a transformat cetățenii în spioni și turnători fără voie, „îndatoriri civice” de care nu sunt scutiți nici copiii. „E conştientă de faptul că în ţara lor domneşte paranoia. E sportul naţional: să fie circumspecţi cu ceilalţi, să-i spioneze şi să-i toarne. Sunt învăţaţi să facă treaba asta de mici. Începe din şcoala generală, sub forma momentului de purificare a vieţii sau aşa-numita şedinţă de autocritică, momentul când copiii ar trebui să-şi mărturisească orice fapte sau gânduri necuvenite la adresa Partidului şi apoi să dea raportul asupra oricăror abateri ale prietenilor sau vecinilor, pe care trebuie să-i urmărească îndeaproape”.
Abuzată în familie, eroina lui Mirinae Lee crede că părăsirea casei părintești pentru a lucra într-o fabrică va aduce o existență, dacă nu prosperă, măcar la limita decenței. Dar visurile cu care a fost momită se dovedesc un coșmar, o altă formă de abuz: în timpul ocupației japoneze, fete care nu au atins încă vârsta pubertății sunt transformate în sclave sexuale. Speranța poate veni de la americani, dar oamenii par victime ale propriei lor condiții. Ocupația schimbă chipuri, schimbă steaguri, dar niciodată relele obiceiuri. Războiul are aceeași față hidoasă indiferent de taberele care se înfruntă, iar totalitarismul denaturează firea umană – par a fi concluziile care se desprind din romanul de debut al lui Mirinae Lee.
Intrată în malaxorul istoriei, protagonista romanului nu are nicio șansă de a supraviețui violenței vremurilor pe care le trăiește decât devenind un trickster, îmbrăcând identități false, fragmentându-și personalitatea pe care, la final, doar povestirea propriei vieți o poate reunifica: „Uneori singurul şi cel mai bun lucru pe care-l poţi oferi unor oameni aflaţi în suferinţă este să-i asculţi”.
Oricât ar părea de uimitor, Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul este un roman inspirat de viața reală a unei mătuși de-a lui Mirinae Lee, una dintre cele mai bătrâne femei care a reușit să fugă din Coreea de Nord: „A fost o persoană unică”, mărturisește scriitoarea sud-coreeană pentru Korea Times. „A trecut prin multe dintre evenimentele descrise în carte. A supraviețuit colonialismului japonez, războiului coreean, Marii Foamete și a scăpat singură din Coreea de Nord, după ce trecuse de 60 de ani”.