Un gest de iubire
Un roman despre intinderi siberiene si pasiuni intense ce amintesc de „Doctor Jivago“. Intr-un sat in care nu exista copii apare o secta de scopiti posedata de fervoare mistica… dostoievskiana.
Un roman despre intinderi siberiene si pasiuni intense ce amintesc de „Doctor Jivago“. Intr-un sat in care nu exista copii apare o secta de scopiti posedata de fervoare mistica… dostoievskiana.
Siberia, 1919. Dincolo de padurile nesfarsite si de campiile batute de crivat, o comunitate ciudata, unde nu exista copii, traieste intr-un sat aflat parca la capatul lumii. Conducatorul lor este Balasov, fostul sot al Annei Petrovna, tanara mama a singurului baiat din sat, care freamata dupa pasiunile lumesti. Izolarea sectei posedate de o fervoare mistica dostoievskiana este doar o parere: in Iazik s-a instalat un regiment ceh, manat in pustiurile inghetate de valtoarea razboiului civil care macina Rusia. Teama pluteste in aer: o serie de crime care coincide cu sosirea anarhistului Samarin spulbera echilibrul precar al comunitatii.
Toate personajele acestei carti par insufletite de unul si acelasi sentiment: iubirea. Dar fiecare o intelege altfel – dragoste trupeasca, iubirea de aproape, devotamentul pentru un ideal, pentru tara sau pentru Dumnezeu – si este gata sa sacrifice totul, chiar si ultima farama de umanitate, pentru obiectul adoratiei sale. Un gest de iubire este un roman in care istoria unei tari si istoriile unor personaje singulare converg intr-un carusel ametitor al dragostei, crimei, fanatismului religios si ideologic si al ororilor razboiului.
James Meek s-a nascut in 1962, la Londra, si si-a petrecut copilaria in Dundee, Scotia. De-a lungul celor douazeci de ani de cariera jurnalistica, a fost reporter in cele mai fierbinti zone ale Globului, iar reportajele sale despre conflictul cecen, Guantanamo Bay si Irak i-au adus numeroase distinctii internationale. In perioada 1991-1999 a lucrat in Rusia si in Ucraina, iar in prezent locuieste la Londra, publicand articole in presa culturala britanica.
James Meek s-a impus drept una dintre cele mai originale si valoroase voci ale literaturii contemporane de limba engleza. A publicat doua volume de povestiri – Last Orders (1992), The Museum of Doubt (2000) -si trei romane: Drivetime (1995), McFarlane Boils the Sea (1989) si The People’s Act of Love (Un gest de iubire, 2005), carte distinsa in 2006 cu Scottish Arts Council Book of the Year Award si Premiul Ondaatje..