„Copiii lui Hitler” si „Odessa”, in programul special Insuportabila Memorie
Editia de anul acesta a Festivalului International de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio si Elvira Popescu) se intoarce la momentele delicate sau tragice din istorie si vorbeste despre vina, tradare si consecintele crimelor, intr-un program special numit Insuportabila Memorie. Filmele incluse in acest program, drame puternice, documentare si scurtmetraje cu tematica politica, vor fi proiectate sambata, 6 aprilie, incepand cu ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu.
Programul special va debuta cu „Examenul” / „A vizsga”, in regia lui Péter Bergendy, un thriller despre spionii maghiari care, dupa revolutia esuata din 1956, pentru a-si demonstra loialitatea fata de cauza comunista, au fost nevoiti sa se spioneze si denunte intre ei. Filmul – realizat „in stilul lui «Tinker Tailor Soldier Spy», dovedind ca estetica paranoid chic e populara”, potrivit „Screen International” – a avut premiera la Karlovy Vary si a castigat trofeul Gold Hugo la Festivalul International de Film de la Chicago, in competitia New Directors.
„Copiii lui Hitler” / „Hitler’s Children”, o co-productie Israel-Germania in regia lui Chanoch Ze’evi, este un documentar patrunzator despre descendentii celor mai importanti oficiali ai regimului nazist, cei cu nume ca Goering, Himmler, Hoess. Cum se raporteaza copiii la parintii lor atunci cand sunt constienti de crimele monstruoase pe care acestia le-au comis? Cum poarta aceasta povara pe umerii lor si in ce fel au platit pentru culpele acestora? Sunt cateva dintre intrebarile pe care le ridica regizorul Chanoch Ze’evi, fiul unor supravietuitori ai Holocaustului.
Despre un episod tragic din istorie pe care generatiile de dupa cel de-al doilea razboi mondial au refuzat sa si-l asume vorbeste Odessa, noul documentar realizat de Florin Iepan. Este un film provocator la adresa intregii societati, care porneste de la probabil cel mai intunecat moment din istoria romaneasca moderna – uciderea a peste 20.000 de evrei de catre Armata Romana, la Odessa, in 1941 – pentru a trage concluzii nu tocmai confortabile despre psihicul national.
Un alt treilea documentar din programul special Insuportabila Memorie este „Evrei de vanzare”, de Radu Gabrea, care exploreaza un episod din faimosul comert cu fiinte umane pe care statul comunist l-a practicat decenii la rand, in special cu Germania si Israel. Potrivit datelor prezentate in film, intre 1947 si 1989, 90% dintre evreii romani au parasit definitiv Romania, cei mai multi dintre ei pentru a deveni cetateni ai statului israelian.
Pe scurt, despre politica, o mini-sectiune din cadrul programului special, aduna sase dintre cele mai importante filme scurte cu tematica politica aparute in ultimii ani. Selectia a fost realizata de Massimilliano Nardulli, director artistic al Brest European Short Film Festival si membru al juriului Cinepolitica.
• „Two and Two” – Marea Britanie / r. BabakAnvari 6’53
• „Fireworks” – Franta, Italia / r. GiacomoAbbruzzese 21’
• „Killing the Chickens to Scare the Monkeys” – Suedia, Thailanda / r. Jens Assur 23’
• „Le Feu, le sang, les étoiles” – Franta / r. Caroline Deruas 15’
• „Dieci cadute” – Italia / r. Nicola Console 17’56
• „Treinta Años” – Chile, Franta / r. Nicolas Lasnibat 20’
www.cinepolitica.ro
http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival