Now Reading
Artiștii români strigă: Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom! la Sofia, Bulgaria

Artiștii români strigă: Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom! la Sofia, Bulgaria

Revista Psychologies

La 35 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est, artiștii români strigă Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom! la Sofia, Bulgaria.

Fundația ArtSociety, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor din Bulgaria, invită publicul la o expoziție în care trecutul istoric recent al României și Bulgariei este pus în discuție, în contextul împlinirii a 35 de ani de la căderea regimului comunist în Europa de Est.

Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom! este o expoziție-concept care prezintă aproximativ 20 de artiști români pentru prima dată la Sofia. Printre aceștia se numără: Sabin Bălașa, Felix Aftene, Andrei Chintilă, Irina Dragomir, Ondine Slimovschi, Georges Mazilu, Mihai Mureșan și Robert Lörincz – de la artiști consacrați la artiști tineri, reflectând diverse etape ale artei contemporane românești.

Expoziția va putea fi vizitată la Galeria Sofia Press, în capitala Bulgariei, Sofia, în perioada 2-29 septembrie 2024. Curatoarea expoziției este Aleksandra Mitseva.

Li-ber-ta-te! Cво-бо-да! Free-dom! abordează din punct de vedere vizual trecutul recent al României, propunând reprezentări artistice grăitoare pentru maniera în care asumarea istoriei, problematica libertății și înțelegerea experiențelor personale într-o lume a tranziției constituie puncte de interes pentru mediul artistic românesc.

Considerând că publicul din Bulgaria va regăsi motive vizuale dintr-un spectru comun, expoziția își propune să invite la un dialog intercultural care să apropie mai mult cele două spații culturale.

Libertatea, abordată din mai multe unghiuri, prin multiple medii de exprimare

Ideea de libertate este tratată din multiple perspective, ridicând mai curând întrebări fundamentale care sondează sensul libertății la 35 de ani de la căderea blocului sovietic. Conceptul de libertate este abordat de artiștii selectați din mai unghiuri, fiind surprinse motive diverse, precum intimitatea, oniricul, revolta, angoasa, lirismul sau solitudinea.

Mijloacele de interpretare pentru multe dintre operele expuse trec cel mai adesea prin metaforă și simboluri, dar uneori, ca în cazul lui George Anghelescu, trimiterile către evenimente sau personaje istorice reale ancorează privitorul în dramele trecutului (mai recent sau mai îndepărtat).

Pe de altă parte, libertatea înțeleasă ca trăire interioară, în ciuda oricăror constrângeri, ori cea percepută ca o formă de escapism într-o lume a imaginației și a visului se reflectă în lucrările semnate de Felix Aftene, Irina Dragomir, Georges Mazilu și Ondine Slimovschi. Motivul intimității ca spațiu al unei libertăți inviolabile, dar fragile se regăsește la Sabin Bălașa, Andrei Chintilă și Marcel Guguianu. În schimb, în lucrările lui Petre Velicu, Heidi Tradnik, Octavian Ioan Penda, Mihai Mureșan și Robert Lörincz sunt vizate aspecte ca angoasa, suferința, înstrăinarea și solitudinea, ridicând problema limitelor libertății individuale, dar și a dificultății de a găsi un sens într-o lume în plină schimbare.

Pe lângă diversitatea unghiurilor din care este abordat conceptul de libertate, un alt element inedit al expoziției îl reprezintă și pluralitatea diferitelor medii de exprimare artistică, de la pictură abstractă la artă figurativă, de la desen la sculptură și la obiect. Totodată, aria de selecție a artiștilor este una cuprinzătoare, de la artiști consacrați la artiști tineri, trecând prin mai multe faze ale artei contemporane și reflectând viziunea curatorială, care își asumă un discurs curajos despre libertate.

Vernisaj: luni, 2 septembrie, orele 18:00
Adresă: Sofia, 1000, str. Slavyanska nr. 29
Program: luni-vineri, 10:30 – 18:30

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Despre Fundația ArtSociety

Fundația Centrul Cultural ArtSociety, operator cultural independent, înființată în 2010 de reputatul critic și istoric de artă Ruxandra Garofeanu (1944-2021), susține și promovează arta românească de patrimoniu, modernă și contemporană, prin organizarea expozițiilor curatoriale, tematice și prin evenimente culturale. ArtSociety militează pentru recunoașterea importanței artei românești și racordarea ei cu arta europeană. Prin proiectele sale, urmărește să contribuie la educare prin expunere la artă și prin crearea unor noi mecanisme de înțelegere a evenimentelor și a perioadei istorice în care ne aflăm. Arta este un element esențial în educarea noilor generații, iar prin parteneriatele pe care le leagă, Fundația Centrul Cultural ArtSociety devine o extensie a instituțiilor publice responsabile de programele educaționale, oferind tinerilor acces la toate formele de expresie a artelor.

Despre Uniunea Artiștilor din Bulgaria

În prezent, Uniunea are în componența sa aproximativ 3.000 de artiști și critici de artă din toate generațiile. Calitatea de membru este individuală. În total, există 17 secțiuni: pictură, grafică și ilustrație, sculptură, critică de artă, caricatură, design comercial, scenografie, restaurare, arte monumentale, design, ceramică, design grafic, secțiunea 13: forme neconvenționale, sculptură în lemn, bijuterii, artă textilă, benzi desenate.

Despre Galeria Sofia Press

Galeria Sofia Press a fost înființată în anul 2006, reprezentând un spațiu în care sunt expuse lucrări de artă ale artiștilor bulgari, în special cele ale membrilor Uniunii Artiștilor din Bulgaria, Uniunii Scriitorilor din Bulgaria și Uniunii Jurnaliștilor din Bulgaria. Galeria promovează lucrări din domeniul artelor vizuale, cum ar fi pictura, sculptura și fotografia, organizează sesiuni de lectură și lansări de carte, precum și evenimente educaționale. Scopul său principal a fost întotdeauna acela de a asigura posibilitatea stabilirii unei conexiuni între artiști și admiratorii lor, de a dezvolta gustul pentru artă al publicului și de a le oferi oamenilor perspective artistice interesante.

 

 

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top