Concert LIVE Shamanelism feat. PC HAREM, cu tinerii din Centrul de Detenție Craiova
Fundația pentru artă „Dinescu” invită publicul bucureștean la un concert susținut de un grup de tineri din Centrul de Detenție Craiova, miercuri, 18 octombrie, ora 17:00, la Arena Verde Stop, Barbu Văcărescu 162-164
Shamanelism este un proiect cultural de încurajare și susținere a explorării și consolidării identității culturale etnice a tinerilor romi aflați în Centrul de detenție Craiova, prin intermediul muzicii contemporane rome trecute și actuale.
În perioada iunie 2022 – octombrie 2023, patru formatori de muzică și teatru au lucrat cu 60 de tineri selectați din Centrul de Detenție Craiova și i-au mentorat în vocal coaching, i-au învățat să cânte la tarabane și au aprofundat elemente de scriere creativă și inițiere în arta teatrală și prezență scenică.
În urma atelierelor de muzică organizate în centrul de detenție în perioada de vară-toamnă 2023, tinerii se simt pregătiți să se prezinte pentru a doua oară în fața publicului.
Alături de trupa Shamanelism vor concerta și formatorii lor de muzică și de teatru, reuniți în grupul muzical PC HAREM: Andrei Dinescu, „Jerry” Boacă și Andrei Raicu aduc laolaltă diferitele lumi muzicale, creând o experiență eclectică.
PC Harem este o formație de muzică house tehno și experimentală electronică cântată live la mai multe synth-uri, drum machines și vioară electrică, îmbinând lumile muzicii de dans de tip house/tehno cu sound de lăutărie electrică, de cartier, ale Bucureștiului din anii 1990-2000.
Bazată pe arta improvizației, formația PC Harem „gătește” pe loc spectacolul, ceea ce garantează unicitatea concertului: nu sunt două concerte live PC Harem la fel!
Accesul la concert este gratuit și se face începând cu ora 17:00. Concertul va începe la ora 17:30.
Detalii despre proiectul Shamanelism:
Povestea Shamanelism a început pe 24 mai 2022, când a avut loc prima vizită de lucru la Centrul de Detenție Craiova. În centru se află în total 180 de tineri: 170 de băieți și zece fete, cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani.
Dintre aceștia, au fost selectați 60 de tineri, împărțiți în două grupe, care au participat la ședințe de lucru de 90 minute și au beneficiat de instrumente și echipamente achiziționate în cadrul proiectului.
Organizatorul Fundația pentru Artă „Mircea Dinescu” își propune, pe parcursul celor doi ani de desfășurare, să organizeze o serie de activități și evenimente de artă contemporană specifice sectorului muzical, menite să consolideze identitatea culturală a minorității rome și să crească gradul de acces al publicului larg la acestea.
–
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și se desfășoară în Craiova și București, în perioada mai 2022 – aprilie 2024. Valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil este de 981.060 lei (198.286,07 euro).
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și a Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia, ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe ro-cultura.ro.