Simon Sebag Montefiore la lansarea celei mai provocatoare cărți: „Lumea. O istorie de familie”
Simon Sebag Montefiore a declarat la lansarea celei mai provocatoare cărți „Lumea. O istorie de familie”: „În 2024, istoria contează și e mai vie ca niciodată”,
Aflat pentru trei zile în România, la invitația Editurii Trei, cu ocazia lansării celui mai recent volum, Lumea. O istorie de familie, istoricul britanic Simon Sebag Montefiore a fost prezent la o serie de evenimente unde și-a exprimat atât încântarea de a reveni aici după șase ani, cât și afecțiunea pentru țara pe care a descoperit-o inițial prin intermediul prietenilor români apropiați și colegi de școală. Și ulterior prin prisma călătoriilor de documentare pe care le-a făcut în România pentru prima sa carte istorică, „Ecaterina cea Mare și Potemkin”, acestea fiind unele dintre motivele pentru care este deopotrivă și fascinat de istoria locului, dar „și foarte atașat de România și de aceea revin aici de fiecare dată cu mare drag. Mă voi gândi la voi duminică cu cele mai calde gânduri și la istoria prin care ați trecut și a trecut această țară și mai ales la viitorul care sper să se dovedească a fi cel bun”, a precizat Simon Sebag Montefiore la sosirea în România.
Pe 5 decembrie, autorul volumului istoric Lumea. O istorie de familie s-a întâlnit cu cititorii la Humanitas Cișmigiu, unde a ținut, de asemenea, o conferință și a intrat în dialog cu jurnalistul Cristian Leonte. În cadrul discuției prilejuite de lansarea cărții în România, acesta a făcut multiple referințe la poveștile cuprinse în carte, pe cât de intime, pe atât de surprinzătoare, într-o istorie a tuturor popoarelor din toate timpurile, de pe toate continentele, reunite într-o singură poveste, din epoca de piatră până în epoca dronelor, prin realizarea unor cronici fascinante de familie. Volumul cuprinde, de asemenea, și informații din istoria României. În acest context, el a vorbit despre cât de privilegiat a fost, de-a lungul vieții, că a avut ocazia să îi cunoască pe mulți dintre conducătorii perioadei moderne, a căror poveste o împărtășește în „Lumea”. Una dintre aceste întâlniri, menționate cu pasiune, a fost cea avută cu Regele Mihai I, interesantă și din perspectiva că „era unul dintre ultimii şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial”.
Scriitorul britanic a mai împărtășit cu cei prezenți fragmente personale din propria copilărie, de la pasiunea părinților săi pentru cărți și scris, până la felul în care îi corectau munca. Ceea ce, a adăugat el, speră sa îl fi făcut un scriitor mai bun. „Și sper și că le-am moștenit talentul și finețea. Aveau această intuiție, această aplecare spre scris, iar cărțile erau în casa noastră adulate ca niște zeități, erau tratate ca adevărate comori. Părinţii mei au fost nişte oameni foarte citiţi. Tata iubea istoria, iar mama romanele, de altfel a şi scris romane. Pe primul l-a publicat la 14 ani. Pot spune că tatei îi datorez pasiunea mea pentru istorie. Care a început pe la 11 ani, când el mi-a dat să citesc <A Study of History a lui Arnold Toynbee> și mi-a spus: <Poate într-o zi o să scrii și tu o istorie a lumii>”, astfel că, nu întâmplător, Lumea. O istorie de familie este dedicată de autor părinților săi.
Nu în ultimul rând, Simon Sebag Montefiore și-a exprimat încântarea de a fi din nou la București și mai ales alături de echipa Editurii Trei chiar la aniversarea de 30 de ani.
„Aș vrea cu această ocazie să mulțumesc echipei editoriale de aici, nu multe edituri au reușit să creeze un volum și o prezentare atât de frumoase pentru cartea mea. Această istorie a lumii a fost un proiect nebunesc și sunt chiar încântat că i-am supraviețuit astfel încât să îl pot scrie până la capăt. Este de departe cel mai dificil lucru pe care l-am scris. Și trebuie să vă mărturisesc că nicio carte nu este chiar o carte până ce nu este publicată în limba română. Chiar cred asta. În plus, fiecare limbă înseamnă o nouă viață pentru o carte și știu că toate cărțile pe care le-am scris au o viața a lor în România”, a încheiat istoricul britanic, în a cărui opinie în perioadele pline de provocări pe care omenirea le trăiește acum, „în era tehnologiei, a informației, a teoriilor conspirației, istoria este cu atât mai importantă. În 2024, istoria contează și e mai vie ca niciodată”.
Astăzi, 6 decembrie, Simon Sebag Montefiore va fi prezent de la ora 11:00 la Târgul de carte Gaudeamus unde va oferi și o serie de autografe.
Numită „Una dintre cele mai bune cărți ale anului” de publicațiile The New Yorker și The Economist și „Cea mai bună carte de istorie a anului”, de către The Times (UK) și Smithsonian Magazine, Lumea: O istorie de familie va reuși să-i țină pe cititori cu sufletul la gură printr-o scriitură aparte, vie și antrenantă, care transformă informațiile istorice într-un adevărat film de acțiune. Așa cum remarca și publicația The Spectator, Lumea: O istorie de familie are acea atmosferă în care „Succesiunea întâlnește Urzeala Tronurilor”, însă cu personaje reale, care au marcat trecutul colectiv al omenirii.