Now Reading
Traian Bilțiu-Dăncuș, un pictor mare, redescoperit într-o expoziție la Târgu Mureș!

Traian Bilțiu-Dăncuș, un pictor mare, redescoperit într-o expoziție la Târgu Mureș!

Revista Psychologies

Descoperă povestea și originalitatea artistului Traian Bilțiu-Dăncuș în expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș. Culorile Maramureșului” de la Galeria Cetății din Târgu Mureș. Apreciază cele 120 de lucrări, schițe și fotografii care redau viața și tradițiile Maramureșului într-o manieră contemporană.

 Oamenii, portul și veselia Maramureșului sunt puse în lumină în expoziția unui mare artist redescoperit, Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974), primul pictor român din Maramureș cu studii la Școala de Arte Frumoase din București. Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș. Culorile Maramureșului” dedicată pictorului maramureșean, se poate vedea la Târgu Mureș, în Galeria Cetății, în perioada 16 mai -14 iulie 2024, iar vernisajul are loc pe 16 mai, ora 17:00. Expoziția este găzduită de Centrul de Cultură Artă și Agrement Târgu Mureș la Galeria Cetății din incinta Cetății Târgu Mureș și este organizată în colaborare cu ArtSafari și Muzeul Maramureșan.

Originalitatea și inovația lui Bilțiu-Dăncuș au fost recunoscute de-a lungul carierei sale, artistul având o contribuție semnificativă la evoluția artei românești. A participat la numeroase expoziții individuale și colective, iar arta sa a fost apreciată atât de critici, cât și de public.

Artistul a explorat într-un mod distinct particularitățile satului și le-a dezvăluit într-o manieră personală. Pe țărani i-a pus în evidență în mijlocul ocupațiilor lor de zi cu zi. În timp ce prim-planul este ocupat de oamenii ținutului, pe fundal este creionată natura acelor locuri, în toată frumusețea ei, prin culori vii și îndrăznețe, detalii minuțioase.

„Lucrările lui Traian Bilțiu-Dăncuș creează un dialog între prezent și trecut, punând în valoare tradițiile și moștenirea culturală a Maramureșului într-un mod contemporan. Artistul a reușit și reușește să transmită nu doar aspectele vizuale ale acestei regiuni, ci și atmosfera sa unică și energia vibrantă: meșteșugurile, portul tradițional, sărbătorile specifice și interiorul țărănesc, ce fac parte din identitatea Maramureșului. Operele sale dezvăluie conexiunile strânse dintre oameni și pământul lor, aducând la viață un mozaic al vieții cotidiene a acestora și al sărbătorilor speciale.”Dr. Mirela Ana Barz, manager al Muzeului Maramureșan, păstrătorul celei mai mari colecții de opere semnate de Traian Bilțiu-Dăncuș.

„Zadarnic am călătorit peste ţări şi mări, setos de a învăţa şi a vedea; am avut întotdeauna clară convingerea că frumuseţile şi comorile altora ne pot îndemna doar să apreciem şi mai mult pe ale noastre, să ne cântăm frumuseţile necântate.”Traian Bilțiu-Dăncuș, 1969.

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș. Culorile Maramureșului” reunește 120 de picturi, schițe și fotografii. Majoritatea lucrărilor au fost dăruite de familia artistului către Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației, care le prezintă acum și iubitorilor de artă mureșeni.

Expoziția a putut fi admirată până acum la București, la Art Safari Stars Edition (2023), dar și la Chișinău, în cadrul expoziției dedicate pictorului maramureșean.

La Galeria Cetății expoziția poate fi vizitată până pe 14 iulie 2024, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă! 

  • Despre Galeria Cetății Târgu Mureș

Centrul de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș este o instituție publică de cultură și evenimente publice care funcționează sub autoritatea Consiliului Local al municipiului Târgu Mureș. Scopul său este promovarea culturii și a activităților creative, educaționale, artistice și de tineret în municipiul Târgu Mureș, precum și punerea în valoare a patrimoniului local și a potențialului turistic.

Spațiul Galeriei Cetății, care funcționează în incinta Cetății Târgu Mureș a găzduit până în prezent expoziții și evenimente care promovează activitățile artistice, socio-culturale și tradiționale reprezentative, dar și creații contemporane. Prin evenimentele organizate aici se dorește creșterea gradului de acces

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top