Veterinar pentru o zi
Asociația Sache Vet, prima întreprindere socială veterinară din România, a celebrat Ziua Națională a Medicului Veterinar alături de voluntari și jurnaliști prin inițiativa „Veterinar pentru o zi„. Această acțiune de conștientizare și strângere de fonduri are ca scop finalizarea Spitalului Sache, un proiect unic care va oferi servicii veterinare accesibile și de calitate pentru animalele aflate în nevoie.
Ziua Națională a Veterinarului a marcat și un moment special pentru cățelul Sache, inspirația proiectului. Acestuia i s-a înmânat o medalie sub formă de os, în semn de recunoștință pentru contribuția semnificativă. Povestea lui Sache este una universală, similară cu destinul milioanelor de animale abandonate și rănite. Salvat la timp de fondatoarea Laura Fincu și de un grup de studenți din București, Sache trăiește acum liniștit la 17 ani și supervizează construcția spitalului.
Spitalul Sache – o resursă vitală pentru comunitate
Spitalul Sache este construit în comuna Tărtășești, Dâmbovița, și se află în stadiul „la gri”. Până în prezent, s-au strâns 350,000 EURO din donații, dar mai sunt necesari 110,000 EURO pentru a finaliza proiectul în această vară. Spitalul va oferi tratamente gratuite pentru animalele aflate în nevoie și prețuri sociale pentru restul, reinvestind peste 90% din profit înapoi în cauză.
Spitalul Sache va include:
– Două recepții și două săli de internare separate pentru câini și pisici
– Două săli de consultație
– Un laborator și o sală de radiologie
– Hol preoperator și postoperator
– Sală de chirurgie cu șase mese
– Un centru de training
– Vestiare, bucătărie și alte anexe administrative
Pe lângă activitatea medicală, spitalul își propune să devină cel mai mare centru de formare profesională din țară.
„Situația animalelor de companie din România este tragică. Managementul populației de câini și pisici nu urmează bunele practici, iar rezultatul este un flux continuu de animale care experimentează cruzime și neglijență extremă. În contextul în care doar 15% dintre câinii înregistrați oficial în România sunt sterilizați, iar un câine poate avea până la 60,000 de urmași în 6 ani, matematic, prin eutanasiere, nu se poate ține pasul. Impactul emoțional și financiar asupra societății este devastator. Printr-un astfel de spital veterinar, unic în țară, animalele vor putea beneficia de soluții accesibile, punând accent pe prevenție, strategie care a funcționat în alte țări occidentale,” a declarat Laura Fincu, fondator și CEO al Asociației Sache.
Susține și tu Sache Hospital prin trimiterea unui mesaj cu textul VET la 8845, contribuind astfel cu 2 EURO pe lună. De asemenea, donațiile pot fi făcute și prin redirecționarea gratuită a 3,5% din impozitul anual pe venit până pe 25 mai prin formularul 230.
***
Asociația Sache Vet este prima întreprindere socială veterinară din România, dedicată salvării și îngrijirii animalelor abandonate și vulnerabile. În cei 8 ani de la lansare, clinica Sache Vet a sterilizat aproximativ 100,000 de animale și a tratat și ajutat 12,000 de cazuri gratuit, plasând spre adopție mii de animale.
Pentru mai multe detalii, vizitați https://sache.info și pagina de Facebook a proiectului.