Vlad Ţepeş faţă în faţă cu Dracula lui Andy Warhol
În contextul aniversării celor 563 de ani de la prima atestare a Capitalei, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București deschide vineri, 16 septembrie, expoziția „De la Țepeș la Brâncuși – 5 secole de istorie şi cultură în spațiul românesc” ce prezintă, în premieră, piese rare din colecțiile Emilian Radu, dar şi obiecte de tezaur din patrimoniul Muzeului National de Istorie a României.
Expoziţia organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Muzeul National de Istorie a României, poate fi vizitată în perioada 16 septembrie – 22 octombrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni şi face parte din seria de evenimente „Zilele Bucureştiului”.
Din cele peste 350 de hărţi, cărţi vechi, imagini şi documente istorice rare selectate din colecțiile Emilian Radu, publicul bucureștean este invitat să descopere exponate importante despre istoria orașului, precum ediția Princeps a Bibliei de la București (tipărită în 1688, sub patronajul lui Șerban Cantacuzino), a Evangheliei Greco-Română de la București (editată și tipărită de Antim Ivireanul în anul 1693 în Tipografia Mitropoliei din București, sub patronajul lui Constantin Brâncoveanu) şi ediţia Princeps a Noului Testament de la București (1703).
Expoziția este completată de trei capodopere ale culturii medievale aflate în patrimoniul Muzeului National de Istorie a României, exponate clasate la categoria tezaur. Extrem de prețioase prin vechime şi conținut, Tetraevanghelul Sfântului Cuvios Nicodim şi Tetraevanghelul Sfântului Cuvios Spiridon sunt primele manuscrise copiate de cărturari vestiți din Țara Românească şi Moldova. Cel de-al treilea exponat din patrimoniul MNIR este Codex Altemberger, ce cuprinde drepturile şi obligaţiile sașilor în perioada 1481-1700.
Cu ocazia celebrării oraşului, expoziţia de la ARCUB marchează atestarea documentară a Bucureştiului de către Vlad Ţepeş punând faţă în faţă două reprezentări ale domnitorului Ţării Româneşti, una din secolul 15 şi una din secolul 20. Astfel atracţia principală din cadrul expoziţiei este „dialogul” istoric dintre portretul gravat din 1491 al prinţului român Vlad Ţepeş şi celebra lucrare „Dracula”, realizată aproape 500 de ani mai târziu, a artistului pop Andy Warhol.
Dimensiunea internațională şi contemporană a expoziției este completată de ia românească surprinsă de artistul suprarealist Man Ray în 1922 (într-o fotografie a actriței franceze de origine română, Genica Athanasiou), cu două decenii înainte de „La Blouse Roumanie” de Matisse, un desen al unui viitor monument al „Evei” semnată de Brâncuși, expusă în premieră internațională, dar şi documente şi fotografii ale Casei Regale românești.
Expoziţia poate fi vizitată la ARCUB – Hanul Gabroveni (Sala Bolţilor, Sala Atelier, Sala Arcelor, Sala Cafenea) în perioada 16 septembrie – 22 octombrie 2022, de marți până duminică, în intervalul orar 12.00-20.00.
Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).
Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).
Parteneri: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă Contemporană
Parteneri media: Radio România Cultural, București FM, Agerpres, Spotmedia.ro, Modernism, STB.
Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram
Detalii pe www.arcub.ro
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.