Felicia Filip: o „Poveste de Crăciun” cu ochii spre viitorul copiilor noștri
În prag de sărbători, Opera Comică pentru Copii (OCC) devine un tărâm fermecat al bucuriei și al creativităţii, oferindu-le celor mici și familiilor lor o experienţă de neuitat. Felicia Filip, sufletul acestei instituţii unice, ne împărtășește povestea din spatele proiectelor spectaculoase care aduc Crăciunul mai aproape de inima copiilor.
Psychologies: Ce v-a inspirat să vă implicaţi într-o operă dedicată copiilor și care au fost cele mai mari provocări până acum?
Felicia Filip: OCC este o instituţie unică – în lume, nu doar la noi în ţară – iar ce m-a inspirat să mă implic a fost convingerea că arta și cultura reprezintă o cale minunată de a crește și de a educa copiii. Ei au nevoie de repere și de oportunităţi de a se exprima creativ, iar aici, la noi, este locul ideal unde își pot forma aceste repere.
Una dintre provocările constante este adaptarea repertoriului clasic la un public tânăr, păstrând integritatea artistică și captivând interesul copiilor. O altă provocare semnificativă este extinderea constantă a programelor – atât în sfera spectacolelor, cât și în zona educativă. Aș aminti și perioada pandemiei, deși aceea a fost provocatoare pentru toată lumea.
Psychologies: Târgul de Crăciun al Operei Comice pentru Copii este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale sezonului. Cum a luat naștere această tradiţie și ce aduce nou ediţia din acest an?
Felicia Filip: Târgul „Poveste de Crăciun” s-a născut din dorinţa de a oferi copiilor o experienţă completă de sărbătoare, în care să poată trăi spiritul Crăciunului prin joc, artă și tradiţie. În fiecare an, acest eveniment s-a îmbogăţit cu noi atracţii – am adăugat activităţi cum sunt atelierele de creaţie, spectacolele de sărbători și întâlnirile cu Moș Crăciun.
Ediţia de anul acesta aduce multe noutăţi, dintre care vă dezvălui doar Tunelul Timpului, Grota lui Grinch, precum și un nou spectacol ecvestru marca „Basme cu Cai.” Atmosfera de poveste este completată de ateliere creative unde copiii pot crea coroniţe și figurine sau își pot personaliza decoraţiunile de Crăciun, adăugând astfel o componentă educativă și interactivă la bucuria sărbătorilor.
Psychologies: Povestiţi-ne puţin despre spectacolul „Poveste de Crăciun”. Ce mesaj transmite copiilor și cum a fost primit de micii spectatori?
Felicia Filip: „Poveste de Crăciun” este mai mult decât un spectacol; este o fereastră către valorile autentice ale sărbătorilor: generozitate, iubire și compasiune. Fiecare scenă, acompaniată de colinde și dansuri, reconstituie magia Crăciunului și le arată copiilor importanţa gestrilor mici și a iubirii. Spectacolul își propune să le transmită copiilor că adevărata bucurie vine din dăruire și din momentul petrecut împreună. De fiecare dată, copiii sunt fascinaţi, participă activ și se identifică cu personajele de pe scenă. Spectacolul a fost primit an de an cu mare drag, iar părinţii și copiii ne spun deseori că simt că au trăit o adevărată poveste atunci când ies din sala de spectacol. Este un moment de emoţie și inspiraţie, iar copiii pleacă acasă mai încrezători și cu valori esenţiale.
Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2024 – ianuarie 2025 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
Clementina Anghelache este antreprenor în dezvoltare personală, learning facilitator, autor și Ontological Coaching Practitioner cu peste 15 ani de experiență. Formările sale cuprind peste 5000 de ore în domenii de business, leadership, vânzări și marketing, 3 programe NLP Practitioner și un Master, 3 școli de coaching cu Alain Cardon, Sir John Whitmore și Inner Game cu Tim Gallwey, PCM, Points of You, Theta Healing și Acces Consciousness. A petrecut două decenii ca antreprenor în publishing în domeniul învățării organizaționale și în urmă cu trei ani a relansat licența revistei Psychologies în România. Este pasionată de scris și acompaniază persoanele care doresc să își transforme viața prin intermediul journaling, prin cursuri create din perspectiva ontologică. Clementina crede că învățarea este un fel de a fi natural al omului și că prin învățare avem acces la transformarea vieții noaștre și atingerea obiectivelor.