Festivalul International de Film DaKINO 2008
Daca nu ne place ce se intampla in politica, asta nu inseamna ca nu ne priveste. Asa putem interpreta mesajului celei de a XVIII-a editii a Festivalului de Film DaKINO care se va desfasura intre 25-29 noiembrie 2008, la Bucuresti.
„DaKINO face 18 ani si isi exercita dreptul la vot” – asa isi motiveaza organizatorii decizia de acorda in acest an o atentie speciala filmului politic.
Lasand gluma la o parte, iata ce spun ei in deschiderea primului comunicat de presa: „Festivalul International de Film DaKINO, doreste sa largeasca granitele constiintei consumatorilor de film. Isi propune nu sa categoriseasca si sa judece, ci sa va aduca in atentie modalitatile prin care realitatea politicii mondiale se regaseste in arta cinematografica. Ramane ca dupa cele 5 zile de DaKINO, sa va exercitati dreptul la o opinie legata de deciziile, conflictele si relatiile politice vazute prin lentila artistica, construita sa corecteze prin estetic hidosul realitatii.”
Festivalul International de Film DaKINO este compus si in acest an din:
- Competitia de Scurtmetraje
- Competitia de Documentare
- Programele Paralele, in cadrul carora va pune accentul pe filmele cu incarcatura politica.
Prima sectiune mentionata va cuprinde doua categorii: fictiune (incluzand si animatia) si film documentar, iar in cadrul programelor paralele vor rula filme destinate publicului larg, pelicule premiate cu distinctii importante la alte festivaluri de renume si alte momente speciale pregatite de organizatori. Aceste filme nu vor intra in competitie.
„Maradona by Kusturica” la DaKINO
In seara de deschidere, pe langa documentarul „Generation ’68”, proiectat in prezenta autorului sau, Simon Brook, va oferi si cel mai recent film al lui Emir Kusturica.
„Maradona by Kusturica” este un documentar de lungmetraj, rod al mai multor intalniri pe care cineastul le-a avut cu Dumnezeul fotbalului. Compararea lui Diego Maradona cu Dumnezeu nu e intamplatoare. Biserica Maradoniana, care are peste 100.000 de fideli, sarbatoreste doua date importante: Craciunul (adica nasterea lui Maradona, care a avut de fapt loc pe 30 octombrie) si Pastele – adica ziua de 22 iunie, cand, in anul 1986, Maradona a inscris cu mana in poarta Angliei, in sfertul de finala al Cupei Mondiale din Mexic. Filmul realizat de Emir Kusturica contine, de altfel, mai multe secvente de la intalnirile adeptilor acestei biserici.
Fan asumat al argentinianului, Emir Kusturica l-a filmat pe acesta la Buenos Aires, l-a urmat in Italia, la Neapole, l-a dus la el acasa, la Belgrad. I-a cunoscut sotia, fetele, parintii. Si viceversa. Marturisirile lui Maradona ating si momentul delicat al consumului de cocaina – care a culminat cu criza cardiaca din 2004, dar mai ales subiectele politice. Maradona, care il are pe Fidel Castro tatuat pe gamba stanga si pe Che Guevara pe umarul drept, este cunoscut pentru militantismul sau politic si pentru vituperanta cu care critica FMI-ul si pe George W.Bush. Documentarul ne arata insa si un Maradona ludic, itindu-se pe geamul masinii lui Kusturica, si strigandu-le belgradenilor: „Salut, sunt Diego!”
„Maradona by Kusturica” a fost realizat de-a lungul a doi ani si a avut premiera mondiala in acest an, la Festivalul de la Cannes, unde a fost prezentat hors-concours in Selectia Oficiala. El va fi proiectat la DaKINO cu sprijinul Independenta Film.
Victoria lui Barack Obama in cursa pentru prezidentialele americane e un eveniment care nu putea fi omis din programul Festivalului International de Film al Bucurestilor DaKINO, care din acest an isi consacra sectiunile paralele filmelor politice. Astfel, intre 25 si 29 noiembrie, DaKINO va prezenta o selectie de filme despre comunitatea afro-americana din Statele Unite. Programul „Black Community in Documentaries” cuprinde filme de referinta, mai vechi sau foarte noi, cateva prezentate si premiate la ultima editie a The Hollywood Black Film Festival. Filmele si invitatii americani vor aduce la Bucuresti euforia comunitatii de culoare americane care, pentru prima oara in istorie, da Statelor Unite un presedinte.