„Mă faci să-mi încalc legământul”, piesa caritabilă a copiilor de la Mia’s Children, sprijiniți de regizoarea Camelia Popa
- Pe 3 și 8 decembrie, la Teatrul Țăndărică, spectatorii de toate vârstele sunt invitați să intre într-o poveste frumoasă despre magia prieteniei, jucată de tinerii talentați din cadrul asociației.
- Donațiile îi vor ajuta pe copii să aibă acces la educație.
În luna decembrie, copiii de la Asociația Mia’s Children fac și, în același timp, au nevoie de o magie. Ei pun în scenă, alături de regizoarea Camelia Popa, dramaturgul Alexandru Teodorescu și producătoarea Adriana Bumbeș, spectacolul caritabil „Mă faci să-mi încalc legământul”, care se va juca pe 3 și 8 decembrie, de la ora 19:00, la Teatrul Țăndărică (str. General Eremia Grigorescu, nr. 24, zona Piața Lahovari).
O creație originală, piesa explorează povestea unui mic magician care este foarte trist că și-a pierdut puterile. Însă, cu ajutorul copiilor care îl aud plângând, le regăsește. „Mă faci să-mi încalc legământul” este un joc al fanteziei care își trage rădăcinile din soarta lor tragică și un vis care să-i ajute în viață, cu valorile corecte, într-o lume dominată de manipulare, de fake news, de tentațiile societății de consum. Piesa urmărește ca mesaj, bazat și pe realitatea copiilor de la Mia’s Children, regăsirea magiei, a inocenței, a empatiei și a adevărurilor care vin din inimă. Printre acestea, solidaritatea și cele mai frumoase cadouri în prag de Crăciun – bunătate, ajutor și susținere. ,,Mă faci să-mi încalc legământul” pune accent pe mai multe perspective.
Regizoarea Camelia Popa declară:
„În primul rând, dacă vrei să-i ajuți pe tineri, fii prietenul lor. Mesajul e subliniat printr-un model ușor de urmat, întruchipat de personajul Ami Clar, apărătorul prieteniei. În lumea noastră, plină de pericole, contrabalanța e lumea interioară. Nu ajunge să-ți dai seama de existența ei, trebuie s-o cultivi, să faci din ea grădina sufletului tău. Ideea e accentuată prin metafora cheiței. Ești singurul ei posesor. Îți deschizi sufletul și lași să intre numai ce consideri că e bun, folositor și frumos”
Regizoarea Camelia Popa, care este alături de copiii de la Mia’s Children de mai bine de nouă ani și împreună au pus în scenă nouă piese teatru, iar banii adunați au fost folosiți în primul rând pentru susținerea și dezvoltarea copiilor. În acest scop, donația minimă pentru spectatorii piesei „Mă faci să-mi încalc legământul” este de 70 de lei/bilet și se face în contul: IBAN RO57 INGB 0000 9999 1583 0770 (Asociația A.S.R.A, CUI: 34305883, cu inițialele MFS, la descriere) sau numerar, la intrarea în sală. Toate încasările vor fi transferate către Asociația Mia’s Children, organizaţia non-profit care sprijină copii şi tineri din București şi zonele limitrofe, copii care se confruntă cu resurse limitate, neglijare, abandon sau abuz.
Pentru Camelia, lucrul cu copiii de aici a însemnat o revelație personală și o activitate pro bono devenită terapeutică, care i-a adus împlinire și întâlniri semnificative de învățare de la copii și de autocunoaștere. „În urmă cu nouă ani, Florentina Dan, o bună prietenă care deja lucra cu două dintre centrele de plasament, mi-a văzut spectacolul <Frozen. Regatul înghețat> de la Sala Palatului și mi-a propus să montez piesa de teatru pentru Crăciun cu cele două centre. Unul dintre ele era Mia’s Children. Am acceptat, deși până atunci nu mai lucrasem cu copii. Și bine am făcut pentru că, din acel moment, viața mi s-a schimbat. Atunci am aflat că pot și că îmi place să lucrez cu copiii. Am descoperit și că pentru ei, aceste proiecte înseamnă stabilitate, echilibru, iubire, bucuria de a aparține, încredere de sine, onestitate, puterea de a învăța din eșec. S-au descoperit, prin intermediul pieselor și al lucrului cu ei, mai buni, mai încrezători, mai ușor de integrat în societate, au învățat să se iubească și să iubească. Au învățat că pot fi oricine vor să fie și că singurul obstacol în calea desăvârșirii lor sunt doar propriile lor gânduri. Iar piesa din acest an vorbește despre toate aceste valori și despre acest schimb de energie și de informatie care este mai valoros și mai prețuit decât orice monedă.”, precizează regizoarea Camelia Popa, care a reușit performanța de a fi singurul regizor român, cu producțiile „Pup-o, mă! 2 – Mireasa nebună” şi „SNUPD”, concomitent în top 10 Netflix timp de 3 săptămâni.
Mia Scarlat, fondatoarea Asociației Mia’s Children:
La rândul ei, Mia Scarlat, fondatoarea Asociației Mia’s Children, afirmă că întâlnirea cu Camelia Popa, care a devenit un prieten adevărat și un mentor pentru copii, a generat o etapă nouă în complexul de activități extracuriculare desfășurate de tinerii de la centru. Pe care i-a ajutat nu doar să își însușească arta teatrală și elemente de cinematografie, regie și producție, dar și arta de a-și gestiona diferit emoțiile și trăirile, de a-și făuri visuri și de a învăța să comunice cu sine și cu ceilalți.
„Piesa de anul acesta <Mă faci să-mi încalc legământul>, scrisă de un scriitor cu o personalitate și cultură remarcabile, domnul Alexandru Teodorescu, surprinde momente de viață, frământări și căutări ale copiilor și tinerilor aflați la vârsta întrebărilor și a deciziilor într-o societate plină de tentații și controverse. Cu talent și har educațional, Camelia a reușit ca, într-un timp relativ scurt, să-i ajute pe copii să interpreteze cu dezinvoltură și siguranță rolurile, oferindu-le prilejul de a se autodescoperi, de a avea curajul să evolueze într-un spectacol real. Mulțumim tuturor celor care au curajul și dorința de a se implica, de a persevera, de a crede în binele pe care arta, educația, dăruirea personală le pot aduce generând schimbări în viața celor defavorizați. Mulțumim, Camelia Popa, pentru exemplul tău și pentru minunea pe care o realizezi în fiecare an alături de copiii și tinerii de la Mia’s Children!”, menționează fondatoarea Asociației care susține și ajută copiii și tinerii din Bucureşti, din zonele limitrofe și din județul Ilfov cu resurse limitate, copii care sunt neglijați, abandonați sau abuzați, oferindu-le un mediu iubitor şi încurajator pentru a crește și a trăi vieți mai bune, departe de sărăcie, abuz, prostituție, abandon școlar, droguri. În 23 ani, Mia’s Children a ajutat peste 100 de copii, care au intrat în program, aceștia primind educație, consiliere psihologică, mâncare, îngrijiri medicale şi sufleteşti.
- Despre Camelia Popa:
Camelia Popa este regizoare, scenaristă, producătoare și manager la Cinema Muzeul Țăranului Român. A mai regizat comediile de lung-metraj „Pup-o, mă!”, scurt metrajele „Apartamentul”, „2 lei 60” (recompensat cu premiile „Cel mai bun regizor” în cadrul festivalului internaţional de film Cluj shorts film Festival 2018 și „Award of Merit Special Mention” la Best Shorts Competition), „The Lonely Kangaroo” (recompensat cu Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Naţional de film 3Fest – Piteşti și Menţiunea specială a juriului pentru cea mai bună drama la Balkan Film and Food Festival Albania”), „Je suis un souvenir”, „La pomană”, „Doi Crai”. A făcut parte, de asemenea, din echipa regizorală a serialelor „Vlad” (ProTV) și „Iubire și onoare” (Acasă TV). Cel mai recent film al său, Ca fetele, a fost lansat în cinematografele din toată țara în luna septembrie și le are ca protagoniste pe Maia Morgenstern, Adriana Trandafir și Aura Călărașu.
- Despre centrul Mia’s Children, printre puținele centre care folosesc terapii prin artă pentru reabilitarea și reintegrarea copiilor în societate:
Sub sloganul „Creștem vieți împreună”, la Mia’s Children copiii au parte de educație curriculară si extracurriculară, consiliere, cursuri de artă, canto, creație literară, teatru, dans, activități sportive, pregătirea temelor, cunoștințe de operare PC, alături de excursii, tabere, școală de vară, precum și de o gamă largă de activitați de mentorat. Aceste activităţi îi ajută să se dezvolte, să creeze, să înveţe să se respecte și să fie uniți. De asemenea, la Mia’s Children se depun eforturi pentru obținerea de certificate de naştere și acte de identitate acolo unde este cazul și inclusiv pentru păstrarea unei relații vii între copii, familiile lor și comunitate. Ei provin din medii sociale aflate în zona de risc, din locuri improprii dezvoltării personale, trăind în medii familiale tensionate, în majoritate monoparentale, fiind și discriminați pe considerente etnice și sociale. Prin educație, copiii si tinerii de la Asociația Mia’s Children reușesc să își construiască un viitor sustenabil. Costurile de productie ale spectacolului sunt susținute de sponsori, iar toate cheltuielile vor fi însoțite de un cost report transmis fiecărui sponsor.