Teatrul Mic: „Medeea” – versiunea modernă
Tragedia Medeei impresionează și azi, în aceeași măsură, ca acum 2500 de ani, când Euripide i-a scris pentru prima dată povestea. Ben Power, atras de forța și pasiunea acestui personaj mitologic, repune în discuție chestiunea promisiunilor încălcate și a trădării, și încearcă să găsească o explicație pentru crimele oribile înfăptuite în numele iubirii.
Versiunea rescrisă de britanicul Ben Power a avut premiera la Londra, pe scena Teatrului Național, în iulie 2014, în regia lui Carrie Cracknell, cu Helen McCrory în rolul principal.
Atras de forța și pasiunea acestui personaj mitologic, Vlad Massaci repune în discuție chestiunea promisiunilor încălcate și a trădării, și scoate în evidență în montarea actuală, de o teatralitate profundă, latura umană și duală a Medeei:
„Este o adaptare în sensul în care dispar multe personaje și se esențializează povestea, dar limbajul este tot unul poetic. Numai că, are o poezie mult mai directă și mai frustă. În timp ce traduceam piesa, mi-am dat seama că există acolo un vers – Dreptate, ochii plânși cer să te vadă! Și de aici am pornit povestea acestui spectacol. Este ceva extrem de auster și de cerebral. Când am luat textul, nu îmi puteam imagina pe nimeni altcineva în rolul acesta, în afară de Andreea. Ea va fi o Medeea extrem de calculată și cerebrală, și în același timp extrem de fragilă, emoțională și emoționantă.”
MEDEEA de Euripide, versiunea modernă de Ben Power
Regia și traducera: Vlad Massaci
Decorul: Adrian Damian
Costumele: Șteff Chelaru
Lumini: Vlad Lăzărescu
Asistent regie: Elena Tudorache
Producător delegat: Arti Trandafir
Distribuția:
Medeea – Andreea Grămoșteanu
Creon – Radu Zetu
Iason – Marin Grigore
Aegeus – Vlad Corbeanu
Însoțitor a lui Iason – Andrei Brădean
Corul – Liliana Pană
Doica – Alina Rotaru
Cei doi fii ai Medeei – Mihail Jindiceanu, Gheorghe Jindiceanu / Andrei Eduard Călin, Filip Mihai Serigeanu
Data premierei: 18 octombrie 2023