Now Reading
Laureat cu Ursul de Argint la Berlin, filmul MARELE FINAL în cinematografele din România

Laureat cu Ursul de Argint la Berlin, filmul MARELE FINAL în cinematografele din România

Revista Psychologies

MARELE FINAL, o comedie neagră cu accente dramatice despre viața de familie, intră în cinematografele din România. Filmul, regizat de germanul Matthias Glasner, a fost prezent anul acesta în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost premiat cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu. Distribuția în cinematografele din România este asigurată de FREEALIZE cu sprijinul German Films. Trailerul filmului poate fi vizionat aici.

Pelicula spune povestea unei familii disfuncționale, fiind considerată Cel mai bun film de anul acesta la Premiile Filmului German.

The Guardian consideră filmul “cea mai bună dramă a unui dirijor de la Tár încoace

Imediat după premiera de la Berlin presa internațională a lăudat filmul pentru umorul său subtil și abordarea unui subiect foarte popular în ziua de astăzi, moștenirea invizibilă a părinților noștri, dar și despre inevitabilul final al fiecăruia. The Guardian consideră filmul “cea mai bună dramă a unui dirijor de la Tár încoace”, rol pentru care faimoasa actriță americană Cate Blanchett a obținut în 2023 o nominalizare la Oscar. The Hollywood Reporter descrie pelicula ca fiind “o saga de familie, emoționantă și amuzantă”, în timp ce revista Variety spune despre film că este o “comedie dramatică despre moarte”.

E un experiment: e oare posibil să faci un film despre tine însuți ignorând toate regulile dramaturgiei? Un film care nu se vrea a fi un „produs”, sau un „conținut”? Un film care să constea în atmosferă pură, care să rămână relativ? Un film care nu vrea să demonstreze nimic și care nu vrea să pretindă nimic. Îmi vine în minte serialul „Seinfeld”, pe care-l alintam înainte „Serialul ăla despre nimic”, declară Matthias Glasner, regizorul și scenaristul filmului.

MARELE FINAL spune povestea lui Lissy (Corinna Harfouch) care este fericită în secret că soțul ei, Gerd (Hans-Uwe Bauer), se stinge într-un azil, diagnosticat cu demență. Din păcate, nu se poate bucura prea mult timp pentru că libertatea ei se anunță a fi una de scurtă durată din cauza diabetului, a cancerului și insuficienței renale care prevestesc faptul că nici ea nu mai are mult de trăit.  Fiul lor, Tom (Lars Eidinger), un dirijor în vârstă de peste 40 de ani, lucrează la o nouă compoziție intitulată „Marele Final” (Sterben în original), în timp ce devine tatăl surogat al copilului fostei sale iubite, iar sora sa, Ellen (Lilith Stangenberg) începe o aventură cu Sebastian (Ronald Zehrfeld), un doctor stomatolog căsătorit cu care împărtășește o pasiune pentru alcool. Când „Marele Final” apare, în sfârșit, membrii familiei, înstrăinați unul de celălalt, sunt nevoiți să se reunească.

Vorbim foarte mult, despre noi, unul despre altul, despre nenorocirile timpului

Regizorul își amintește zilele de filmare ca fiind în sine o experință specială și unică de care s-au bucurat cei aflați pe platou.

Filmăm într-o stare de somnambulism. Ne întâlnim dimineața și pur și simplu începem, fără repetiții, înăbușind orice îndoială am avea, „fără speranță, fără frică”, așa cum spune Caravaggio, și pur și simplu continuăm. Într-o căutare a magiei momentului pe care ți-o rezerva arta atunci când ești deschis să o faci fără să te forțezi. Și cum nu facem pauze de masă, mâncăm în fiecare seară și vorbim foarte mult, despre noi, unul despre altul, despre nenorocirile timpului. Și toate astea se revarsă în subconștientul acestui film, care e ca un organism viu, pentru nu „lucrăm” la el. Pur și simplu îl trăim, a concluzionat Glasner.

În anii ’90 Matthias Glasner  a creat trilogia de filme DIE MEDIOCREN, SEXY SADIE și FANDANGO, toate având premiera la Berlinale

Matthias Glasner s-a născut în Hamburg în 1965. În anii ’90 a creat trilogia de filme DIE MEDIOCREN, SEXY SADIE și FANDANGO, toate având premiera la Berlinale. Lor le-au urmat filmele DER FREIE WILLE (în selecția Competiției de la Berlin), THIS IS LOVE (selectat în competiția San Sebastian) și GNADE (selectat în competiție la Berlinale). Pentru televiziune, a regizat seria KDD – KRIMINALDAUERDIENST care a câștigat premiul Grimme și Premiul Televiziunii Germane și, în calitate de scenarist și regizor, a creat seria BLOCHIN – DIE LEBENDEN UND DIE TOTEN, precum și seria formată din două părți LANDGERICHT (distinsă cu Premiul Grimme), bazată pe romanul cu același nume și scrisă de câștigătorul Premiului German pentru Literatură, Ulrike Krechel. Recent, acesta a filmat sezonul doi al seriei internaționale DAS BOOT, o producție Sky.

 

Distribuția principală

Lars Eidinger în rolul lui Tom Lunies

Corinna Harfouch în rolul lui Lissy Lunies

Lilith Stangenberg în rolul lui Ellen Lunies

Ronald Zehrfeld în rolul lui Sebastian Vogel

Robert Gwisdek în rolul lui Bernard

Anna Bederke în rolul lui Liv

Hans-Uwe Bauer în rolul lui Gerd Lunies

Saskia Rosendahl în rolul lui Ronja

 

Echipa principală de creație

Scenarist și regizor: Matthias Glasner

DoP: Jakub Bejnarowicz

Designer de producție: Tamo Kunz

Designer de costume: Sabine Keller

Makeup-Artist: Tatjana Krauskopf

Montaj: Heike Gnida

Compozitor: Lorenz Dangel

Sunet: Christoph Schilling, Stefan Schmahl

Supervizor Designer de sunet: Christoph Walter

Designer de sunet: Nils Vogel-Bartling

Maestru de reînregistrare: Stefan Korte

Director de casting: Liza Stutzky

Producător: Jan Krüger, Ulf Israel, Matthias Glasner

 

Specificații tehnice

Titlul original: Sterben

Titlu internațional: Dying

Durata: 183 min

Anul: 2024

Limba originală: germană

Țara de producție: Germania

Companii de producție: Port au Prince Film & Kultur Produktion GmbH, Schwarzweiss Filmproduktion GmbH, Senator Film Produktion GmbH, ZDF / arte

Cu sprijinul: Film- und Medienstiftung NRW, MOIN Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Medienboard Berlin Brandenburg, Film- und Fernsehfonds Bayern, Nordmedia, BKM, FFA, DFFF

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top