Literatura clasică pe post de „mentor” și „coach”
Primesc des invitația de a recomanda titluri de dezvoltare personală. Îmi sunt cerute cărți care să rezolve problemele vieții, în registrul shortcut. În mod paradoxal, din perspectiva mea, unele dintre cele mai „recomandabile” cărți de dezvoltare personală sunt cele de literatură clasică. Sunt cărțile care au la bază idei puternice, care pot fi oricând o adevărată lecție pentru a învăța cum să fim mai buni, mai abili, mai aproape de ceea ce ne dorim. În plus, sunt minunat scrise și, prin intermediul lor, învățăm excelente strategii de expresie și comunicare.
Versurile lui Bukowski mi-au amintit instantaneu de Albert Camus. Însingurarea este un dar de preț, toate celelalte pot fi considerate un fel de teste de anduranță, probe care să dovedească forța și hotărârea de a face lucrurile până la capăt. Este nevoie de timp petrecut în singurătate pentru a ne înțelege pe noi înșine, şi fiecare moment pe care ni-l oferim pentru întâlnirea dintre „eu” și „sine” este, de fapt, o cale spre înțelegerea a ceea ce este cu adevărat important pentru noi. Această idee de dezvoltare personală se găsește în romanul Străinul pentru care scriitorul francez a luat premiul Nobel.
Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei de februarie 2021 a Revistei PSYCHOLOGIES.
Alin Comşa este cofondator al companiilor de training şi formare profesională Selftrust Academy şi All in Trust Attitude, precum şi fondator al Institutului de Management al Artei – Artmark, instituţie de educaţie şi formare profesională în domeniul artei. Este lector în cadrul Institutului Bancar Român – Bucureşti – catedra Formarea Formatorilor. Ca doctorand în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), se specializează în educaţie estetică. Este licenţiat în comunicare socială şi relaţii publice şi a absolvit un program de masterat în marketingul serviciilor. De asemenea, Alin este specialist în activitatea de coaching, având o experienţă de peste 12 ani ca formator. Specialist în relaţii publice şi comunicare, pasionat de tot ce poate cuprinde domeniul educaţiei şi învăţarea, Alin foloseşte în training experienţa de business acumulată în 20 de ani de activitate în domeniul vânzărilor. În cursurile sale introduce informaţii din cele mai diverse domenii – management, vânzări, artă şi cultură, NLP, comunicare, inteligenţă emoţională, istorie sau filozofie. Expunerile sale sunt creative şi inedite, construite în aşa fel încât informaţiile livrate să fie practice şi uşor de aplicat atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Alin Comşa este convins că pentru fiecare om esenţa învăţării este găsirea unui sens în propria viaţă.