Now Reading
Hortensia Papadat-Bengescu, o feminista avant la lettre

Hortensia Papadat-Bengescu, o feminista avant la lettre

Revista Psychologies

Hortensia Papadat-Bengescu, scriitoare

E in manuale, fiii si fiicele noastre o studiaza cu respect si distanta… scolara. Dar Hortensia Papadat-Bengescu poate da lectii si astazi. Prin intuitia psihologica si prin rabdarea de a-si trai destinul cu mult inainte epocii…

Dincolo de stresul referatelor de liceu si al obligativitatii de a tine minte ca­teva citate sau sin­tagme fara nici o semnificatie subiectiva, literatura romana are ca­teva personaje care merita ceva mai multa atentie. Hortensia Papadat-Begnescu este unul dintre acestea. De ce? Pentru ca are o bi­ografie exemplara.

O perspectiva contemporana asu­pra acestei autoare i-ar scoate repe­de in evidenta calitatile de fe­mi­nista avant la lettre (si fara i­de­ologia agresiva aferenta). Hortensia Papadat-Bengescu a depasit cu brio stresul unei existente impovarate de obligatii prozaice.

Casatorita la varsta de 20 de ani, cu un colonel prea putin sensibil la arta, in general, si la nuantele cuvintelor, in special, va intra rapid in „cariera“ de mama (cu norma intreaga) a patru copii. Cu toate acestea, nu va abandona literatura.

Scrie poezie, teatru, face pre­sa. Scrie mult in franceza. Culta, subtila si discreta, Hortensia Papadat-Bengescu se dedica rolurilor traditionale asociate femeilor epo­cii, dar conduita sa arata o des­chi­dere avangardista catre observatie, contemplatie si analiza psihologica.

Contemporana Virginiei Woolf

Spiritual si estetic, le este contemporana lui Proust si Virginiei Woolf. In timpul Primului Razboi Mondial, Hortensia Papadat-Bengescu este sora de caritate, moment povestit in cartea Balaurul (1923). O fas­ci­nea­za boala si toate transformarile existentiale si de con­stiinta pe care aceasta criza si „deficit de existenta“ le produc in psihologia personajelor sale.

In ciuda ironiei cu care isi sculpteaza estetic personajele, la centimentru, Hortensia Papadat-Bengescu este, fundamental, o analitica. Ea este un psiholog de­savarsit care isi creeaza pacientii de pe divan si le acorda acestora onoarea unui discurs pe care, daca ar fi fost oameni in carne si oase, l-ar fi avut mult mai putin structurat si colorat.

Abia dupa zece ani de la debut, scriitoarea va fi recunoscuta, lucru care face extraordinara per­se­verenta cu care Hortensia isi urmeaza vocatia de scriitoare (ab­sen­ta recunoasterii sociale poate blo­ca un talent).

Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mihail Sebastian sau Fe­lix Aderca o admira. Va fi premiata de Societatea Scriitorilor Romani, in 1936.

Se imbolnaveste grav catre ultima perioada a vietii si, in afara de nuvela autobio­gra­fi­ca Spovedania, ramasa in manuscris, toate celelalte proiecte li­terare sunt neterminate.

Se stinge din viata la 5 martie 1955.

Editare de Cristina Udangiu

Foto: dreamstime.com, shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top