Milena Jesensk¡: O iubire a lui Kafka
Milena Jesensk¡ este cunoscuta pentru ca in iunie 1920 a devenit destinatara scrisorilor lui Kafka, acest geniu bizar, creatorul unor parabole intrate in reperele de gandire comuna.
Biografie
10 august 1896: Se naste la Praga Milena Jesensk¡.
martie 1919: Se casatoreste cu Ernst Pollack, filozof si logician evreu, dar mariajul nu rezista.
1919: il cunoaste pe Kafka, cu care are o intensa corespondenta pana in 1923. Isi construieste la Praga o cariera de jurnalista. Se implica in activitatea Partidului Comunist.
1927: se marita cu arhitectul Jaromr Krejcar, si pe 14 august 1928 naste o fiica, Jana.
1940: este arestata de nazisti.
17 mai 1944: moare in lagarul nazist Ravensbr¼ck.
Cine este misterioasa femeie blonda, cu ochi albastri, pe care Kafka a luat-o drept confidenta? Intr-o epoca a eliberarii moravurilor, a refuzului romantismului, Kafka se indragosteste de o cehoaica frumoasa si pasionala, Milena Jesensk¡. Femeia aceasta a ramas in istorie drept o enigmatica. Ce fel de personalitate putea avea iubita scriitorului? Romanul Ravensbr¼ck, aparut la Editura Humanitas Fiction, restaureaza un personaj complex. Cartea este atat de frumoasa, personajul atat de fascinant, incat merita sa fie trecut in galeria de maestri Psychologies.
La inceput a fost femeia
Milena Jejensk¡ a fost o femeie fatala si adesea frivola, in minunatele decade ale tineretii ei, anii ’20-’30, perioada de eliberare a moravurilor si de rescriere a identitatii feminine. A fost o jurnalista pe care presa pentru femei de astazi o poate cita intre inaintase, o amanta pasionala, mama si sotie, dar si o eroina. Ramasa din adolescenta fara mama, creste alaturi de un tata dominator si dur, care isi exprima sentimentele… tinand-o sub papuc.
Ea va spune ca mereu a incercat sa se faca vazuta de catre acest tata stangaci. Asadar, Milena va fi fost o buna clienta pentru psihanaliza… Tatal o da la Medicina, ca sa-i urmeze in cariera, iar ea renunta la studii si pozeaza goala unui pictor al epocii (scandal!) El o face sa renunte la o prima sarcina, un copil cu prima ei mare iubire, Ernst Pollak. O inchide la ospiciu, ca sa-si revina din acest amor nefericit, si taie legaturile atunci cand ea se marita cu Polak.
Dar tot tatal o ajuta cand ea divorteaza de iubitul devenit sot prea putin destoinic, agresiv si infidel. Va avea o fetita cu o alta mare iubire, arhitectul Jaromir Krescar. Milena nu a fost o mama perfecta, fapt datorat si unei dependente severe de morfina. Dar statura ei morala, dovedita ulterior, sterge gravitatea pacatelor…
O avangardista
Femeie pe care psihanaliza o poate numi „falica“ (desigur, cu tot ceea ce acest cuvant are ca valenta pozitiva), Milena Jesensk¡ e o personalitate puternica si neconforma cu ceea ce se cerea pe atunci de la femei: cumintenie, supunere, conformism. Traind la Viena din 1918, incepe sa scrie si sa isi faca o cariera de corespondenta de moda la Praga. Mai tarziu va deveni portavocea revistei pragheze Pestry Tyden („Varietatile saptamanii“) inainte ca primii nori ai razboiului sa o marginalizeze. Popularitatea ei ca om de presa e ceva de invidiat si astazi.
Idila cu Kafka
In 1920, Milena devine prima traducatoare a textelor lui Kafka in germana. Scriitorul era atins de tuberculoza si relatia cu pasionala femeie il oboseste, in ciuda atractiei puternice pe care o simte pentru ea. Cei doi se vor vedea rar, relatia lor este sublimata literar. Din toata aceasta poveste nu reiese insa ca frumoasa cehoaica ar fi fost vreo Galatee extaziata de coplesitoarea statura a scriitorului. Il iubeste, dar isi va manifesta raceala atunci cand il vede pe patul de moarte, imputinat si omenesc, prea omenesc…
De altfel, Milena a fost departe de perfectiune. Aparent frivola, asa cum ii sta bine unei femei din timpul „anilor nebuni“, se va dovedi de o mare calitate morala atunci cand, odata cu al Doilea Razboi Mondial, incep persecutiile evreilor. Ea ii ajuta pe cativa dintre ei sa se salveze.
Intemnitata in lagarul pentru femei Ravesbr¼ck, Jejensk¡ ramane in memoria colegelor de celula drept o generoasa, o femeie de o statura morala fara cusur.
de citit: Ravensbr¼ck
Steve Sem Sandberg |
Editare de Iuliana Alexa
Foto: Dominic Virtosdu, www.dominicvirtosu.ro