Concert de Paște, în Joia Mare: Un Recviem German de Brahms

În așteptarea Paștelui, în Joia Mare (17 aprilie 2025, de la 19.00), Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio (pregătit de Ciprian Țuțu) vă invită la Sala Radio să intrați atmosfera sacră a sărbătorii pascale ascultând Un Recviem German de Brahms. Lucrarea a avut premiera absolută în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.
Compus între 1865 și 1868, Recviemul German se pare că a fost conceput de Brahms după două mari pierderi din viața sa: mama și bunul său prieten, celebrul compozitor și pianist Robert Schumann. Numele lucrării este datorat faptului că, dacă majoritatea lucrărilor de acest gen au preluat pasaje din liturghia funerară în latină, Brahms a ales ca Recviemul german să preia pasaje din Biblia tradusă de Luther în germană, un lucru destul de surprinzător în epocă.
Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului spaniol Guillermo García Calvo și cu participarea a doi soliști vocali aplaudați pe scene internaționale: soprana Aida Pascu și baritonul Liviu Holender.
Despre Guillermo García Calvo
GUILLERMO GARCÍA CALVO se bucură de o lungă carieră de dirijor, alături de ansambluri ale unor instituții prestigioase, precum Deutsche Oper Berlin, Wiener Staatsoper sau Opera din Paris, și scene spaniole precum Opera din Oviedo, Gran Teatre del Liceu -Barcelona sau Teatro Real și Teatro de la Zarzuela – Madrid.
A debutat ca dirijor de operă în 2003 cu „Hansel și Gretel” la Schlosstheater Schönbrunn (la vârsta de 25 de ani) și, în 2009, l-a înlocuit pe Daniele Gatti într-o nouă producție cu „Macbeth” la Opera de Stat din Viena, celebra scenă de care îl leagă o relație strânsă din 2002, fiind responsabil de pregătirea muzicală a peste 50 de titluri din repertoriul de operă și dirijând peste 200 de spectacole de operă și balet.
În 2016, a avut loc debutul său la Opera din Florența cu orchestra Maggio Fiorentino și, în același an, a debutat la Opera din Paris. Din 2017 până în 2025 a fost director muzical al Operei din Chemnitz (Germania) și dirijor principal pentru „Robert Schumann” Philharmonie. Din 2020 până în 2024 a fost, de asemenea, director muzical la Teatro de la Zarzuela din Madrid.
Printre alte proiecte, în această stagiune va dirija „Ariadne auf Naxos” la Teatro de la Maestranza, „La traviata” la Opera Las Palmas și concerte cu Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Orquesta de Valencia, Bruckner Orchester Linz etc.
Născut la Madrid în 1978, Guillermo García Calvo a absolvit Universität für Musik din Viena cu o teză despre „Parsifal” și cu un concert în Sala Mare a Musikverein dirijând uvertura din „Tannhäuser”. Între 2000 și 2002 și-a completat pregătirea ca asistent al lui Ivan Fischer și la Budapest Festival Orchestra, iar în vara lui 2007 cu Christian Thielemann la Festivalul de la Bayreuth, ca asistent muzical pentru „Der Ring des Nibelungen” („Inelul Nibelungilor”).
Despre Aida Pascu
Tânăra soprană AIDA PASCU a absolvit Universitatea Naţională de Muzică București și, în prezent, este masterandă la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. S-a născut într-o familie de cântăreţi de operă, care i-au oferit o pregătire muzicală temeinică, încă din copilărie. A cântat pe scene ale României, precum și în Italia, Bulgaria, Republica Cehă, Franţa, Israel.
A participat la masterclass-uri cu soprana Gabriela Benackova în Republica Cehă, precum și cu Larisa Gergieva, Eleonora Pacetti și Boiko Tzvetanov în România și între anii 2021-2023 a studiat la Istituto Superiore di Studi Musicali „Vecchi Tonelli” din Modena.
La Grand Prix „George Enescu” – Paris a câștigat, în 2019, Marele Premiu, Premiul pentru Lied de George Enescu și Premiul Publicului. În anul 2020, a participat la concursul internaţional „Grand Prix of Romania”, unde a câștigat Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei arii franceze. A fost câștigătoare a Premiului I ex-aequo la Concursul Internaţional de Canto „Luciano Neroni”, în octombrie 2021 (Ripatransone, Italia), și câștigătoare a Premiului III la Concursul Internaţional de Canto „Spiros Argiris”, în octombrie 2022 (Sarzana, Italia).
Cea mai recentă recunoaștere i-a fost acordată în ianuarie 2024, devenind „Tânărul interpret al anului” la International Classical Music Awards. A debutat în rolul Mimì, în „La bohème” de Puccini, la Opera Naţională din Sofia, rol pe care l-a reluat ulterior la Opera Naţională București, Maggio Musicale Fiorentino și Deutsche Oper Berlin. Evoluţia sa în rolul Elciei în opera „Mose in Egitto” de Rossini pe scenele teatrelor de operă din Modena, Piacenza și Reggio-Emilia i-au adus recunoașterea în Italia în anul 2024.
Despre Liviu Holender
Baritonul austriac LIVIU HOLENDER a studiat la Universitatea de Muzică din Viena. A interpretat roluri precum Marcello (Madama Butterfly), Sharpless (Madama Butterfly), Malatesta (Don Pasquale), Olivier (Capriccio), Peter Besenbinder (Hänsel und Gretel), Papageno (Die Zauberflöte), Guglielmo (Così fan tutte) și Contele Almaviva (Le nozze di Figaro). Pe lângă aparițiile la Opera din Frankfurt, unde este membru solist al ansamblului din stagiunea 2019/20, a evoluat pe scene internaționale precum Scala din Milano, Teatro del Maggio Musicale din Florența, Teatro Carlo Felice din Genova, Opera Națională Letonă din Riga, Opera Națională Croată din Zagreb și pe scenele festivalurilor de la Tokyo și Bregenz. A colaborat cu dirijori de renume precum Zubin Mehta, Daniele Gatti, Fabio Luisi, Piergiorgio Morandi, Sebastian Weigle și Marek Janowski.
În afara angajamentelor din teatrele lirice, Liviu Holender este un cântăreț de concerte și lieduri tot mai solicitat. În aprilie 2023, a debutat cu succes ca Iisus în Matthäus–Passion de Bach, cu Filarmonica din Viena, sub conducerea lui Franz Welser-Möst, la Konzerthaus Wien. A interpretat Requiemul lui Brahms sub bagheta lui Marek Janowski, cu Orchestra Simfonică Basel. Ca interpret de lieduri, susține constant recitaluri de lieduri, inclusiv la Philharmonie de Paris, Pierre Boulez Saal – Berlin și Ehrbaar Saal – Viena.
În România, a interpretat rolurile Silvio (Pagliacci) și Contele Almaviva (Le Nozze di Figaro), la Opera Națională București, a susținut un recital solo la Ateneul Român, în mai 2023, și a fost aplaudat în rolurile Contele Almaviva și Sharpless la Opera Națională din Timișoara.