NORMA intruchipata de soprana ELENA MOSUC, la Sala Radio
„NORMA”, celebra creatie a lui Bellini, devenita atat de cunoscuta mai ales gratie ariei „Casta diva” si datorita interpretarii magistrale a Mariei Callas, va prinde viata vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, intr-o distributie de exceptie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Nationale Radio.
Evenimentul reprezinta o continuare a traditiei instaurate la Sala Radio in ultimele stagiuni, de a prezenta, la fiecare final de ianuarie, un titlu de opera, in formula de concert, cu artisti lirici de renume.
„Norma” – povestea emotionanta a unei preotese druide care isi incalca juramantul de castitate si moare din cauza iubirii pe care o poarta proconsulului roman – este una dintre operele romantice de o intensitate a libretului si a liniei melodice inegalabile. Acest lucru l-a determinat pe Wagner sa elogieze creatia lui Bellini: “Admir in Norma inspiratia melodica, unita cu un profund realism al pasiunilor celor mai intime; o mare partitura care se adreseaza inimii, o creatie de geniu”.
Rolul titular va fi interpretat de soprana ELENA MOSUC, care se bucura de o cariera de succes pe marile scene ale lumii. Printre recentele sale realizari se numara: Mimi („La Boheme”), Norma si Maria Stuarda (din operele omonime) la Zurich si la Opera de Stat din Berlin, rolul principal din „La Traviata” la Scala din Milano si la Arenele din Verona, „Lucia di Lammermoor” la Deutsche Oper Berlin si la Théatre du Capitole – Toulouse, Gilda („Rigoletto”) la Teatro Regio di Parma, Opera de Stat din Viena, Scala din Milano s.a.
Cariera sopranei este legata in mare masura de Opera din Zürich, unde si-a demonstrat talentul in diverse roluri, precum Regina Noptii, Konstanze, Donna Anna, Lucia, Gilda, Violetta s.a. A fost invitata sa cante atat in intreaga Europa, pe cele mai faimoase scene internationale (la Milano, Viena, Londra, Paris, Roma, München, Berlin, Hamburg, Barcelona etc.) si in festivaluri de renume (Salzburg, Verona), cat si in SUA (la New York si Dallas), in Japonia, China si Coreea.
O alta prezenta deosebita este si tenorul TEODOR ILINCAI, de asemenea un „obisnuit” al scenelor lirice internationale. A devenit in 2006 solist al Operei Nationale din Bucuresti. S-a situat pe primul loc in cadrul concursului de tenori din Szczecin – Polonia (2008) si pe locul al II-lea la Concursul International de canto “Francisco Viñas” din Barcelona (2010), distinctie care i-a adus prima colaborare cu Gran Teatre del Liceu, in anul 2012.
Debutul sau international, care a fost un veritabil succes, a avut loc in ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din opera “MacBeth” (Verdi). In decembrie 2009 si-a facut debutul la Opera Regala din Londra cu “La Bohème”. Dintre colaborarile cu nume importante ale liricii mondiale, se numara concertul din Valladolid – Spania, in 2011, alaturi de celebra soprana Angela Gheorghiu. Teodor Ilincai si-a desfasurat si isi va desfasura activitatea pe scenele operelor din: Monte Carlo, Hamburg, Viena, Sevilia, Berlin, Düsseldorf, Toulouse, Barcelona, Lausanne, Santiago de Chile, Frankfurt, Londra, Paris etc.
Ii veti aprecia de asemenea pe IULIA MERCA (mezzosoprana), JEAN KRISTOF BOUTON (bariton), EMANUELA PASCU (mezzosoprana), NICOLAE SIMONOV (tenor). Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijor: Dan Mihai Goia.
Mezzosoprana IULIA MERCA este in prezent solista a Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca. A obtinut numeroase premii, dintre care amintim: Marele Premiu al Concursului Hariclea Darclée (2003), Premiul I la Festivalul Liedului Romanesc (2003), Premiul I la Concursul Mozart (Cluj-Napoca, 2001). A urmat cursuri de maiestrie interpretativa cu Diane Soveiro, Anthony Spiry, Sona Ghazarian, Mariana Nicolesco, Ionel Pantea. Repertoriul sau este bogat si cuprinde numeroase roluri de opera si totodata lucrari vocal-simfonice.
Baritonul JEAN KRISTOF BOUTON s-a nascut in Canada, insusindu-si primele notiuni muzicale inca de la varsta de 13 ani. Este absolvent al cursurilor universitare si de masterat ale Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti. Repertoriul sau include rolul Malatesta – Don Pasquale de G. Donizetti, Escamillo – Elixirul dragostei de G. Donizetti, Don Giovanni – Don Giovanni de W. A. Mozart, Oreste – Orestia II de A. Stroe, Guglielmo – Così fan tutte de W. A. Mozart. Jean Kristof Bouton a fost distins cu Premiul Melos, precum si cu Premiul al II-lea la Concursul international Maestrii artei lirice. Totodata a sustinut recitaluri si concerte, abordand si repertoriul vocal-simfonic.
Mezzosoprana EMANUELA PASCU a abordat de-a lungul timpului roluri din cele mai diverse dintre care amintim: Amelia in La casa de Bernarda Alba de M. Ortega, Dido in Dido si Aeneas de H. Purcell, Ruggiero in Alcina de G. Fr. Händel, Rosina in Barbierul din Sevilla de G. Rossini, Marcellina in Nunta lui Figaro de W. A. Mozart, Filipievna din Evgheni Oneghin P. I. Ceaikovski. Emanuela Pascu a absolvit cursurile de masterat din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si a fost beneficiara bursei CEE Musiktheater – Viena. Colaborarea cu Opera Nationala Bucuresti a inceput in anul 2012. Emanuela Pascu a sustinut concerte si recitaluri si a fost distinsa cu Premiul al II-lea la Concursul International Vocal din China.
Artist liric al Corului Academic Radio, tenorul NICOLAE SIMONOV a absolvit cursurile Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti. Repertoriul sau de opera include roluri in operele Homo videns de L. Danceanu, Acis si Galatea, Alcina de G. Fr. Händel, Don Giovanni de W. A. Mozart, Ultimele zile, ultimele ore de A. Vieru. Totodata, repertoriul sau vocal-simfonic include Messias de G. Fr. Händel, Requiem de W. A. Mozart, Magnificat de J. S. Bach, Requiem de R. Schumann.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.
Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.