Noutati discografice la inceput de an
Un inceput de nou an de bun augur pentru iubitorii muzicii clasice: a fost concertul de Anul Nou de la Viena, dirijat de Daniel Barenboim si un CD cu acest concert care va aparea in 21 ianuarie 2014 la casa Sony.
Mai putin mediatizat decat evenimentul vienez, un alt concert de Anul Nou incepe sa se impuna in ultimul timp: cel sustinut la Semperoper din Dresda de Capela de stat din Dresda (una dintre cele mai vechi orchestre ale lumii), care in 31 decembrie 2013 i-a avut invitati pe tenorul Klaus Florian Vogt si soprana americana Renee Fleming, intr-o gala de opereta dirijata de Christian Thielemann. Casa Deutsche Grammophon a lansat inca din 7 ianuarie 2014 un CD cu acest concert de gala.
In 31 decembrie 2013 a avut loc un foarte stralucitor concert de Anul Nou cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijata de Simon Rattle si cu pianistul Lang Lang solist – a putut fi urmarit si in direct la un cinematograf din Bucuresti; si poate fi inca ascultat pe site-ul Filarmonicii din Berlin (a-l vedea pe Lang Lang asa cum apare live pe scena este un spectacol in sine).
Pentru cei care nu stiau, celebra Filarmonica din Berlin ofera posibilitatea unei sali de concert digitale pe site-ul propriu http://www.berliner-philharmoniker.de (concerte live si inregistrate din stagiunea curenta), iar pretul unui abonament este de 15 euro pe luna – o oferta deloc de neglijat, mai ales ca nu stiu cat de multi dintre noi au sansa de asculta live Orchestra Filarmonicii din Berlin macar o data in viata (va deschide insa Festivalul Enescu din 2015).
Intre lumi cu o mandolina maiastra
Si daca concerte in aceasta perioada sunt putine, va fi disponibila insa o serie de discuri noi ce vor face deliciul celor care iubesc muzica clasica. In 17 ianuarie se lanseaza la nivel international albumul „Between worlds” al israelianului Avi Avital, un virtuoz al mandolinei care in 2010 era nominalizat la premiile Grammy.
Ca instrument clasic, mandolina nu a mai fost in prim plan de 300 ani, de pe vremea lui Antonio Vivaldi care a scris cateva concerte minunate pentru acest instrument. De aceea, aparitia unui muzician care sa abordeze repertoriul clasic al mandolinei este cu totul iesita din comun.
„Between worlds” cuprinde un itinerariu prin muzica clasica a lumii inspirata insa de muzica traditionala – din Brazilia pana in Georgia. Interesant este ca Avi Avital a inclus pe acest album si cele 6 dansuri populare romanesti de Bela Bartok, poate la sugestia unui dintre partenerii sai de pe acest album, israelianul Amihai Grosz, care are un bunic originar din Romania. In paranteza spus, Amihai Grosz este prim-violistul Orchestrei Filarmonicii din Berlin.
„Between worlds” este un album potrivit pentru toti, mai ales pentru cei foarte putin initiati in muzica clasica – un album plin de viata, cu sonoritati colorate si accesibile, pe care-l puteti descoperi in avanpremiera lansarii internationale, in 13 ianuarie, de la ora 19, la Radio Romania Muzical sau pe site-ul campaniei „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2014” de pe pagina www.romania-muzical.ro.
Mozart si Rolando Villazon
Putini sunt tenorii din contemporaneitate care sa se bucure de popularitatea lui Rolando Villazon. La aproape 42 ani, mexicanul este o veritabila super-vedeta a operei contemporane – si datorita vocii frumoase, dar mai ales datorita temperamentului sau vulcanic de sorginte latina, talentului actoricesc si inteligentei sale. A devenit foarte cunoscut odata cu realizarea unui film in care canta rolul principal din „Boema” alaturi de soprana rusa Anna Netrebko.
Insa in ultimii ani, mai ales dupa operatia pe o coarda vocala pe care a suferit-o in 2009, Rolando Villazon a fost aplaudat cu precadere in opere mozartiene. A inregistrat deja doua dintre operele lui Mozart pentru Deutsche Grammophon („Don Giovanni” si „Cosi fan tutte”), iar in 20 ianuarie lanseaza un album cu arii de concert de Mozart: „sa canti Mozart este unul dintre cele mai grele lucruri” spune insusi Villazon pe trailerul video al albumului, posibil de accesat la http://www.youtube.com/watch?v=4JZRihirkIs.
Albumul cuprinde toate ariile de concert pentru tenor de Mozart – nu mai exista un astfel de produs pe piata; iar Rolando Villazon apare pe noul sau disc alaturi de Orchestra Simfonica din Londra, dirijata de carismaticul Antonio Pappano, seful de orchestra pe care l-am admirat in cele doua minunate concerte pe care le-a sustinut in timpul Festivalului Enescu 2013 alaturi de Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma.
Noul album al lui Rolando Villazon poate fi ascultat chiar in ziua lansarii sale internationale, in 20 ianuarie, de la ora 19, la Radio Romania Muzical.
Un venezuelean si o chinezoaica cuceresc lumea
Pe ea o cunoastem: a fost una dintre cele mai aplaudate pianiste din editia 2013 a Festivalului Enescu. Yuja Wang si rochia ei rosie de la Sala Palatului au scandalizat, dar mai ales au uimit publicul roman care nu cred ca mai vazuse pana atunci o pianista care sa aiba la degetul mic, pur si simplu, dificilul concert nr.1 de Ceaikovski.
El este unul dintre cei mai talentati si cu siguranta, cel mai mediatizat dirijor al momentului la nivel mondial. Gustavo Dudamel, la 33 ani, are deja un premiu Grammy si angajamente cu marile orchestre ale lumii si probabil tinta sa este devina dirijorul principal al Orchestrei Filarmonicii din Berlin, cand mandatul lui Simon Rattle se va incheia. Primul pas a fost facut: un disc Richard Strauss care a aparut la Deutsche Grammophon in noiembrie 2013.
Iar in 3 februarie 2014, Yuja Wang si Gustavo Dudamel lanseaza la nivel international un nou disc cel putin incendiar: doua concerte, dintre cele mai dificile – nr.3 de Rahmaninov si nr.2 de Prokofiev, in interpretarea uimitoare a unei pianiste de aproape 27 ani si a unei orchestre care scrie istorie: Orchestra Simon Bolivar a Venezuelei.
De ce scrie istorie Orchestra Simon Bolivar a Venezuelei? Cate produse culturale din America de Sud cunoasteti? Este practic singura orchestra sud-americana care colaboreaza cu o mare casa de discuri, este alcatuita preponderent din tineri pana in 25 ani si este parte a „El sistema” – un proiect prin care in ultimii 40 ani s-a incercat (si reusit) atragerea copiilor defavorizati catre muzica clasica. O poveste de succes de care, probabil, am avea nevoie si in Romania…
Noul disc Yuja Wang – Gustavo Dudamel poate fi ascultat in 27 ianuarie, de la ora 19, la Radio Romania Muzical.