Now Reading
Oprit din drum – un film ce nu trebuie ratat

Oprit din drum – un film ce nu trebuie ratat

Revista Psychologies

Din 10 mai, pe marile ecrane, vom fi martorii unei experiente care ne arata cum sa acceptam moartea si in acelasi timp sa pretuim viata.

La numai 40 de ani, Frank a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier care nu poate fi operata, ramanandu-i doar cateva luni de trait. Dar cum sa le spui asta copiilor? Cum sa le spui ca ai sa mori? Aceasta situatie disperata nu il afecteaza numai pe el , ci si pe familia si apropiatii lui. Cu cat cancerul avanseaza, comportamentul lui Frank sufera transformari majore, incepe sa uite lucruri elementare si ajunge sa halucineze.

Cuvintele devin o raritate si tacerea le inlocuieste. Durerea sfasietoare nu mai are glas si se indreapta obosita catre ultimul lucru de indeplinit: moartea. Desi Frank se va resemna fata de finalul inevitabil, inca se mai poate sesiza lupta si dorinta sa de a mai ramane in viata.

Decizia lui Frank de a se trata acasa pune o presiune pe relatia lui cu sotia sa Simone si cu cei doi copii. Blocajul cel mai mare al compasiunii, al altruismului este faptul ca nu poti sa intelegi pe deplin ce se petrece in sufletul si mintea bolnavului. Cu toate astea, momente frumoase se strecoara in atmosfera tensionanta din casa si fiecare in parte incerca cum poate sa le imortalizeze si sa zambeasca curajos. Filmul arata efectiv procesul mortii: izolarea, furia, indoiala, depresia si acceptarea. Tandretea intalneste deznadejdea, vulnerabilitatea intalneste empatia. Fericirea ultimelor clipe este traita simultan cu frica, chinul si tristetea.

Filmul „ Oprit din Drum” nu are un scenariu clasic, el este improvizat de catre actori si este rezultatul unor cercetari pe teren despre cancer timp de cateva luni. Cei care au interpretat rolurile doctorilor si a personalului medical au fost personaje autentice. Doctorul Träger primeste pana si un apel telefonic real in timpul filmului.

Regizorul marturiseste ca in cazul multor filme „ sunt oameni care mor repede dar fara sa ne arate ce inseamna moartea pentru ei”. Andreas Dresen este unul dintre cei mai apreciati regizori din Germania cu diverse premii castigate pentru filmele sale: Whiskey with Vodka, Cloud 9, Grill Point si Night Shapes.

Filmul a primit premiul Un certain Regard la Cannes 2011 , alte 11 premii si 9 nominalizari.

Il veti putea vedea doar la Noul Cinematograf al Regizorului Roman si cinema Union.

Lansarea filmului o sa fie urmata de discutii libere intre spectatori si psihologi, terapeuti care inteleg aceasta boala si ce schimbari fizice, cat si psihice presupune ea. Printre moderatorii conversatiilor se vor numara si reprezentantii de la Asociatia P.A.V.E.L.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top