Richard Strauss 150 la Radio Romania Muzical
Anul 2014 a fost declarat Anul Richard Strauss, pentru ca pe 11 iunie se implinesc 150 de ani de la nasterea acestui celebru compozitor german, exponent al stilului post-romantic de la finalul secolului al XIX-lea si din prima jumatate a secolului XX.
In mod firesc, Radio Romania Muzical, unicul post romanesc dedicat muzicii clasice, ii dedica lui Richard Strauss o editie speciala a emisiunii „Fila de calendar” cu Anca Ioana Andriescu, chiar in ziua aniversarii compozitorului: miercuri, 11 iunie, intre orele 10.00 si 13.00.
De asemenea, intre 9 si 13 iunie, „Compozitorul saptamanii” la Radio Romania Muzical (ora 12) este acelasi Richard Strauss, intr-un serial din cadrul emisiunii „Arpeggio” cu Ana Voinescu.
Joi, 12 iunie, de la ora 21.00, Radio Romania Muzical transmite in direct concertul sustinut la Paris de Orchestra Nationala a Frantei, dirijor Semyon Bychkov – un program in care regasim cateva dintre cele mai importante lucrari simfonice semnate de Richard Strauss, comentate de Anca Ioana Andriescu.
Duminica, 15 iunie, de la ora 19.30, poate fi ascultat la „Opera in interpretari de referinta” (realizator Jeanine Costache), in premiera romaneasca, un album ce cuprinde opera „Elektra” de Richard Strauss; este un disc lansat in 11 iunie 2014, special pentru aniversarea lui Richard Strauss, pe coperta sa regasindu-se nume mari precum soprana Waltraud Meier si basul René Pape.
Spectacolul a fost inregistrat la Semperoper din Dresda, spatiul care a gazduit premierele a noua dintre operele straussiene; productia a fost realizata sub bagheta reputatului dirijor Christian Thielemann.
Iar din 19 iunie, in fiecare joi de la ora 19.00, Anca Andriescu prezinta emisiunea „Richard Strauss 150” – avand in prim-plan creatia vasta a compozitorului nascut in 11 iunie 1864 la München si stins din viata in 8 septembrie 1949 la Garmisch.
Richard Strauss ramane unul dintre cele mai importante nume de compozitori din spatiul germanic, un creator care a dus suflul romantic pana spre jumatatea secolului XX – intr-o vreme cand majoritatea compozitorilor simteau nevoia sa experimenteze tehnicile avangardei.
Desi a scris si muzica de camera, cele mai importante opusuri semnate de Richard Strauss sunt reprezentate de partiturile simfonice si de opera. Chiar si cei care nu iubesc in mod special muzica culta cunosc debutul poemului simfonic „Asa grait-a Zarathustra”, inclus in coloana sonora a filmului „2001: A Space Odyssey” in regia lui Stanley Kubrick.
Alaturi de „Asa grait-a Zarathustra” stau si alte poeme simfonice aflate foarte des pe afisele concertelor din intreaga lume: „Till Eulenspiegel”, „Don Juan”, „Don Quixote”, „Moarte si transfiguratie”, „O viata de erou”, ca si cele doua simfonii programatice „Simfonia Alpilor” si „Simfonia Domestica”.
Laboratorul de creatie al lui Richard Strauss ramane insa genul liric – aproape 20 de opere in care a trecut de la romantism, la expresionism si din nou la un limbaj cu accente post-romantice: „Cavalerul rozelor” , „Elektra”, „Ariadna la Naxos”, „Capriccio” sunt titluri care se joaca si astazi cu mare succes in marile teatre de opera ale lumii.
Este cunoscuta si relatia tensionata pe care Richard Strauss a avut-o cu liderii nazisti din Germania interbelica. In 1933 a fost numit presedinte al Reichsmusikkammer, desi nu era un simpatizant al partidului nazist; a acceptat aceasta functie poate si in speranta de a-si proteja nora si nepotii, care erau evrei.
In 1935, a fost destituit dupa ce Gestapo-ul interceptase o scrisoare adresata de Strauss lui Stefan Zweig, libretistul sau, evreu de origine – scrisoarea ridiculiza atitudinea nazistilor fata de evrei. De altfel, Richard Strauss a hotarat sa paraseasca Berlinul pentru Viena si apoi pentru Garmisch, tocmai in dorinta de a-si proteja familia.
Un remarcabil orchestrator, un om plin de idei si nu in ultimul rand, un compozitor care a avut ceva de transmis publicului, un mesaj valabil si astazi: acesta a fost Richard Strauss, pe care-l puteti (re)descoperi zilele acestea si pe parcursul verii 2014 in emisiunile Radio Romania Muzical, in FM (97.6 si 104.8) sau pe site-ul www.romania-muzical.ro.