Now Reading
Află care este diferența între cuțitele de bucătărie germane și cele japoneze

Află care este diferența între cuțitele de bucătărie germane și cele japoneze

Revista Psychologies
află-care-este-diferența-între-cuțitele-de-bucătărie-germane-și-cele-japoneze

Germania și Japonia sunt considerate cele mai importante 2 centre ale industriei producătoare de cuțite de bucătărie din lume. Ambele țări sunt extrem de căutate pentru aceste ustensile folosite în bucătăriile profesionale. Dar care este diferența între aceste tipuri de cuțite? 

Cuțitele profesionale au anumite caracteristici și atribute esențiale, care se iau în considerare atunci când cauți un cuțit cu adevărat de calitate. Iată la ce să te uiți. 

Unghiul lamei

Unghiul la care lama este ascuțită este unul dintre principalele caracteristici ale unui cuțit bun. Deși acest lucru este vizibil doar la microscop, majoritatea marginilor unei lame, au ascuțirea în forma literei V. 

În acest caz, ambele părți ale lamei sunt ascuțite. Unele cuțite japoneze sunt ascuțite doar pe o singură parte a lamei, ceea ce face ca să se creeze un unghi foarte ascuțit. Evident, că se găsesc și o serie de variații ale acestei forme de bază. 

Cuțitele germane au teșitura pe ambele părți într-un unghi cuprins între 17 și 22 de grade față de linia verticală, adică acea linie care trece prin centrul lamei. 

Cuțitele japoneze sunt șlefuite, de cele mai multe ori pe o singură parte a lamei, ceea ce face ca utilizarea lamei respective să fie mai limitată. 

Există și cuțite japoneze care sunt teșite pe ambele părți ale lamei, în mod uniform sau sunt șlefuite, în așa fel încât o parte a lamei reprezintă un unghi mai ascuțit. Acest lucru crește versatilitatea lamei, păstrându-se, în același timp ascuțimea. 

Mânerul

Mânerul are un rol esențial în utilizarea cutitului.

La cuțitele germane mânerele sunt proiectate în așa fel încât acestea să se potrivească în mână în cel mai perfect mod. Asta înseamnă o prindere perfectă și foarte mult control în mișcare. 

Cuțitele japoneze au un mâner cilindric sau conic, fiind mai lat la capăt, ceea ce îl face perfect pentru tăierea peștilor. 

Unele cuțite japoneze sunt un hibrid între cuțitele japoneze și germane. 

Forma

Forma cuțitului, dar și curba lamei are o influență asupra felului, în care acesta poate fi utilizat.  

Cuțitele germane au mai multe forme, pentru că acestora li se dau mai multe utilizări. Dar în general cuțitele germane tipice au o margine curbată ușor, pentru a facilita mișcarea în timpul tocării. Vârful acestei lame este mai larg. 

Cuțitele japoneze, deși le poți regăsi sub mai multe forme, acestea tind să aibă lama mult mai dreapta, cu un unghi al vârfului mult mai ascuțit. Unele cuțite japoneze, precum takohiki, nu au vârf deloc, ci un unghi perfect drept, în finisajul lamei. 

Greutatatea

Greutatea unui cuțit este dată de lamă și nu de mâner. 

Cuțitele germane sunt, în general solide și destul de grele. Acestea sunt și mai rezistente, din acest motiv ele pot fi folosite la proceduri mai dure, în bucătărie. 

Cuțitele japoneze sunt și ele grele, și deși au această caracteristică, ele nu trebuie folosite pentru a tăia oasele, dacă nu sunt concepute pentru această manevră. 

Grosimea 

Grosimea lamei este un alt aspect la care trebuie să te uiți atunci când îți alegi cuțitul. Acesta îți va oferi rezultate diferite. 

Cuțitele germane au o grosime mai mare, în partea de sus a lamei, ceea ce le face extrem de versatile, în multe sarcini din bucătărie. 

Cuțitele japoneze sunt mult mai subțiri și mai ascuțite, oferindu-ți o tăietură foarte fină. 

Oțelul

Un alt aspect extrem de important, pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când îți alegi cuțitul este, materialul din care este fabricat. Performanțele cuțitului sunt date de calitatea materialului. 

Cuțitele germane sunt fabricate din oțel mai moale decât cel folosit pentru cutitele japoneze, ceea ce îl face versatil, mai rezistent, dar și ușor de ascuțit. 

Cuțitele japoneze sunt fabricate dintr-un oțel mai dur, ceea ce predispune lama mai rapid la ciobire. Din acest motiv, cuțitele japoneze se folosesc, în mare parte pentru procedurile mai ușoare în bucătărie, precum tocatul foarte fin, curățarea peștelui și nu pentru spart oase. 

Așadar, pentru a te asigura că te bucuri de caracteristicile fiecărui tip de cuțit, ideal ar fi să știi foarte clar la ce îl vei folosi. Pe Maranc.ro găsești o varietate de cuțite profesionale, recomandate de bucătari de top, datorită calității lor. 

Cuțitele Maranc sunt fabricate din materiale de înaltă calitate, pentru a-ți oferi cele mai frumoase experiențe în bucătărie, fie că ești un profesionist, fie un pasionat de gătit.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top