Renovarea apartamentului: sfaturi, pași de urmat și materiale necesare
Pentru a oferi apartamentului tău un aspect nou și deosebit, o renovare poate fi cea mai bună soluție. Renovarea presupune urmarea unor pași importanți, dar și folosirea materialelor potrivite. Află care sunt cele mai bune sfaturi de renovare și cum îți poți transforma locuința într-un apartament pe placul tău, evitând greșelile și costurile inutile.
Realizează un necesar al sculelor și materialelor
Este important să nu faci compromisuri atunci când vine vorba despre siguranța ta și despre rezultatele lucrării, chiar dacă vorbim despre simple renovări. Este recomandat să ai în vedere achiziția de scări și schele pentru munca la înălțime, necesarul de scule, de costume speciale pentru protecția muncii, dar și de materialele potrivite.
Chiar dacă va părea o investiție destul de mare în primă fază, în realitate în acest fel îți vei asigura produsele necesare pentru a te ocupa de renovarea locuinței tale, fără grija că ceva ți-ar mai fi necesar pe parcurs și fără a fi nevoit să faci compromisuri.
Respectă etapele de lucru, chiar și în cazul renovărilor
Destul de mulți beneficiari consideră că renovările sunt mai facile decât construirea efectivă, iar acest lucru poate fi parțial adevărat. În același timp însă, chiar dacă sunt lucrări mai simple, renovările sunt deosebit de importante, deoarece ele reprezintă fața văzută a locuinței tale.
Astfel, etapele de lucru trebuie respectate în ambele cazuri, pentru că în caz contrar poți periclita reușita amenajării și aspectul final al acesteia.
Etapele, în cazul renovării, sunt:
Decopertarea straturilor existente de acoperire
Renovarea unui apartament presupune de cele mai multe ori decopertarea straturilor de vopsea, placaj ceramic sau piatră naturală existente. Pentru a putea ajunge la substrat este necesar să folosești scule speciale care să nu deterioreze structura peretelui, dar care să elimine materialele care acoperă betonul.
Efectuarea reparațiilor
Renovarea unui apartament este un motiv foarte bun pentru a examina structura pereților, în vederea depistării defectelor structurale. Astfel, dacă identifici fisuri, goluri sau găuri la nivel de perete, va fi necesar să le remediezi, folosind lapte de ciment sau mortar. Aceste materiale pot fi injectate în perete, sau, dacă nu este necesară injectarea, ele pot fi aplicate cu ajutorul unei gletiere prin întindere pe suprafață.
Amorsarea și desprăfuirea
Este deosebit de important să elimini praful de la nivelul substratului, indiferent dacă vorbim despre pereți sau despre pardoseli. Praful care se depune în timpul reparațiilor poate influența aderența materialelor de renovare, așa că va fi nevoie să îl aspiri și să amorsezi suprafața. Amorsa este o substanță care se folosește pentru a fixa particulele de praf de substrat și pentru a îmbunătăți astfel aderența finisajelor.
Aplicarea finisajelor
În funcție de finisajele alese există pași speciali care trebuie urmați pentru punerea în operă a materialelor. Practic, va trebui fie să lucrezi alături de un specialist în domeniu, fie să te informezi foarte bine cu privire la materiale și la cerințele acestora.
Stabilește destinația fiecărui material
În funcție de tipul renovării dorite, va fi nevoie să alegi materialele potrivite în acest sens. De aceea este recomandat să realizezi o schematizare a proceselor de lucru, astfel încât să deții o evidență completă a acestora.
Materialele necesare în cazul unei renovări sunt: parchetul, gresia, faianța, lambriul, vopseaua lavabilă și tencuiala decorativă, vata minerală și polistirenul, dar și gletul, cimentul sau mortarul. Fiecare material va avea un rol decisiv în etape de lucru speciale precum, finisare, izolare, umplere sau acoperire.
Renovarea unei locuințe nu este un proces complicat, însă adesea beneficiarii pierd din vedere etape de pregătire, iar acest lucru periclitează reușita finală. Ia în calcul recomandările specialiștilor, cumpără materiale de calitate din magazine specializate și renovează-ți apartamentul respectând regulile și cerințele moderne de amenajare.