Now Reading
Simon Sebag Montefiore – cartea cea mai solicitantă din cariera sa de autor

Simon Sebag Montefiore – cartea cea mai solicitantă din cariera sa de autor

Revista Psychologies

Redactată și documentată timp de trei ani, în perioada pandemiei, Lumea. O istorie de familie – cartea care i-a pus la grea încercare atât somnul, cât și relația cu propria familie, după cum mărturisește Simon Sebag Montefiore

„Nicio carte nu este ușor de scris, dar istoria lumii este mai grea decât majoritatea subiectelor. A fost un test zdrobitor să scriu această carte și este cu siguranță cel mai provocator lucru pe care am încercat vreodată să îl fac. Aproape că m-a omorât scriind-o. Dar mi-a oferit și cea mai mare satisfacție din viața mea de autor”,  declară Simon Sebag Montefiore despre cea mai recentă carte publicată și cea mai solicitantă din cariera sa de autor, ca documentare și redactare.

Celebrul istoric britanic, om de televiziune, analist și autor de succes va fi prezent în România la invitația Editurii Trei pentru a lansa cartea-eveniment Lumea. O istorie de familie și se va întâlni cu cititorii la Librăria Humanitas Cișmigiu (5 decembrie, ora 19:00), într-un dialog cu jurnalistul Cristian Leonte, și la Târgul de carte Gaudeamus (6 decembrie, ora 12:00) pentru o sesiune de autografe.

El a dezvăluit într-un interviu acordat către British Library faptul că în cei trei ani de pandemie și pe fondul războiului din Ucraina, cât a lucrat la acest volum, a trecut printr-o dublă izolare și a avut parte de cea mai stresantă muncă de până acum. Au fost multe rescrieri cu privire la structura cărții și a detaliilor care urmau să alcătuiască, la final, cea mai amplă lucrare a autorului de până acum dintr-o perspectivă nouă, pornind de la ceea ce toți oamenii au în comun: familia.

Autorul a scris despre familiile lumii de-a lungul istoriei, însă amintește cu umor că acest proiect aproape că i-a distrus propria familie, exasperată de lipsa lui de prezență: „Am trăit aproape ca un călugăr, familia mea a plecat la țară și eu am rămas singur să scriu. Mă trezeam în fiecare zi la 6 dimineața și scriam toată ziua, cufundându-mă în mine și exclusiv în lectură despre istorie. Mai în glumă, mai în serios, viața mea de familie a fost complet distrusă de această carte, toți se săturaseră de asta și nu vor să mai audă vreodată cuvântul <lume>”.

De unde a venit această presiune interioară și de ce a fost copleșitoare? Cititorii vor găsi răspunsuri în paginile cărții.

În primul rând, Lumea. O istorie de familie este un volum unic și o inițiativă fără precedent prin care Montefiore dezvoltă cu abilitate perspectiva unei apropieri intime de oameni și evenimente întâmplate în paralel sau succesiv. Urmând și împletind mai multe povești, el construiește o narațiune plină de suspans care îi pune, încă o dată, în valoare talentul de scriitor care transpune istoria într-o lectură captivantă, inedită și alertă.

Apoi, abordarea sa originală vine din faptul că, așa cum spune chiar el, această carte este rodul unei vieți de studiu și mai ales călătorii în care a vizitat multe dintre locurile menționate în acest volum. Cu ocazia acestora a avut privilegiul de a discuta cu personaje care au jucat un rol pe scena mondială și a fost martor la războaie și la evenimente prezentate apoi în carte.

În al treilea rând, cititorii care vor alege acest volum pentru a se relaxa în perioada sărbătorilor de iarnă vor descoperi nu doar fapte și nume pe care le știau. Vor afla despre dinastii și conducători, dar și despre medici, sclavi, pictori, romancieri, călăi, generali, istorici, preoți, șarlatani, oameni de știință, magnați, infractori… și iubiți. Ba chiar și despre zei. Și, nu în ultimul rând, despre femei și copii, „două categorii nedrept ignorate în cărțile pe care le-am citit în școală și rolurile lor în istorie. Spre deosebire de multe dintre istoriile cu care am crescut, aceasta este o adevărată istorie a lumii, nu una dezechilibrată prin concentrarea excesivă pe Marea Britanie și pe Europa, ci una care dă Asiei, Africii și Americilor atenția meritată. Mereu mi-am dorit să scriu o istorie umană intimă, precum aceasta. Scopul meu este să arăt cum s-au îmbinat fontanelele istoriei”, precizează în introducerea cărții Simon Sebag Montefiore, care îi așteaptă la București pe cei vor să descopere lumea din spatele Lumii și cum a luat, în detaliu, naștere acest amplu proiect.

Autorul britanic a ajuns pentru prima dată în România la Iași, pe urmele lui Potemkin, căutând mânăstirea unde se presupune că se află mormântul acestuia, pe vremea când lucra la volumele care alcătuiesc Trilogia Moscova. Cu acea ocazie a vizitat și Bucureștiul, Brașovul și Sibiul.

A revenit în 2018 și 2019, cu ocazia lansării volumelor Romanovii. 1613-1918, chiar la împlinirea a 100 de ani de la dispariția ultimei dinastii țariste în Rusia, marcată de asasinarea Țarului Nikolai Alexandrovici Romanov (Nicolae al II-lea) și a membrilor familiei sale și a Trilogiei Moscova, publicate la Editura Trei.

Simon Sebag Montefiore a studiat istoria la Universitatea Cambridge, unde a primit titlul de doctor și este Fellow al Royal Society of Literature din Marea Britanie. Cărțile sale au fost traduse în 48 de limbi și recompensate cu diverse premii de talie internațională.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top