Emiratul din Nord și poveștile sale
Mă învârt pe călcâie într-un punct de belvedere, la 1250 m altitudine. M-am uitat până acum la întinsul albastru al Mării Arabiei și la cele câteva ambarcațiuni tradiționale ce se îndreaptă, punctiforme, spre nordul peninsulei. Acum privirea îmi alunecă lent peste crestele succesive ale munților Al Hajar. În lumina apusului roșiatic, arată ca un decor de teatru dramatic, cu planuri succesive ce se pierd în zare.
La munte
Punctul acesta panoramic este unul din cele 7 care se găsesc pe Jebel Jais, cel mai înalt vârf muntos din Emirate. Nu știați că aici sunt munți de aproape 2000 de metri? Nu multă lume știe. Doar un singur emirat se poate mândri cu acest peisaj: Ras Al Khaimah.
Greu de pronunțat la început, numele său înseamnă „vârful cortului”, pentru că este cel mai nordic din cele 7 Emirate și, văzut de sus, are o formă țuguiată ca a unui vârf de cort.
Punțile panoramice de aici sunt doar de încălzire pentru aventurile și experiențele pe care le ascund acești munți ce țin umbra întregului emirat. Când la nivelul mării și în marile orașe de zgârie nori temperaturile devin greu de suportat, oamenii din toate emiratele vin aici, în munții din Ras Al Khaimah. 10 grade în minus fac diferența, se pare!
A trebuit să alegem, ca de fiecare dată când timpul este limitat, ce activități am dori să încercăm, pentru că sunt pe alese.
Să facem un curs de supraviețuire în Tabăra de Exploratori Bear Grylls? Poate cu o altă ocazie, pentru că e păcat să nu petrecem măcar o zi și o noapte în sălbăticie, fără mijloace moderne și confortabile de campare. Dar în timpul limitat pe care îl avem la dispoziție putem învăța măcar metodele prin care se poate aprinde focul în situații extreme și cât de folositor este să știi să faci câteva tipuri de noduri din liane.
Suntem pe fugă deoarece la prânz trebuie sa fim sus, pe munte, unde ne așteaptă o aventură desprinsă la propriu din Cartea Recordurilor: cea mai lungă tiroliană din lume. Ce înseamnă asta? Cam 25 de terenuri de fotbal puse cap la cap peste abisul munților Jebel Jais.
Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.