Now Reading
Violonistul Liviu Prunaru canta Paganini pe vioara Stradivarius, la Sala Radio!

Violonistul Liviu Prunaru canta Paganini pe vioara Stradivarius, la Sala Radio!

Revista Psychologies

Violonistul Liviu Prunaru, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, artistul care se bucura de dreptul de folosinta asupra uneia dintre viorile de patrimoniu universal – Stradivarius „Pachoud” din 1694 – revine la Bucuresti, pe scena Salii Radio!

Vineri, 6 martie (19.00), il veti aplauda pe artistul roman alaturi de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor si Corurilor Radio si unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani ai momentului: Tiberiu Soare.

La inceput de primavara, Orchestra Nationala Radio impreuna cu Tiberiu Soare si Liviu Prunaru va daruiesc, prin programul propus, trei martisoare muzicale „unul si unul”!

Seara se va deschide cu Verdi, prin celebra sa uvertura la opera „Forta destinului” (La Forza del Destino), lucrarea fiind parte a marelui repertoriu simfonic romantic italian.

Liviu Prunaru va interpreta apoi unul dintre concertele compozitorului italian NICCOLÒ PAGANINI – Concertul nr. 2 in si minor pentru vioara si orchestra, lucrare ce starneste in continuare fascinatia publicului prin virtuozitatea tehnica pe care o cere tuturor violonistilor ce o abordeaza.

Popularitatea acestui concert este datorata finalului, prin Campanella, joc de clopotei ce solicita solistului o maiestrie aparte a tehnicii arcusului, asemenea unui „foc de artificii” muzical.

In partea a doua a serii veti asculta si una dintre simfoniile lui Beethoven: Simfonia a VI-a – Pastorala, o marturie a compozitorului despre dragostea sa pentru natura, marcata de lungi plimbari rurale.

Fiecare dintre cele cinci sectiuni ale simfoniei are un subiect legat de sentimentele pe care natura i le provoca artistului: prima parte defineste insasi ideea de natura, de pastoral, urmeaza o miscare lenta, o evocare poetica a momentului de liniste petrecut la marginea unui parau.

Calatoria imaginara continua printr-o “vesela intrunire a taranilor”, inainte de final intervine imaginea unei violente furtuni de vara, izbucnite pe neasteptate, iar finalul sugereaza o stare de pace, in care natura se uneste cu credinta.

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

 

Info: www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top