Corul Madrigal la Zagreb
Pe 9 iunie, la invitația Ambasadei României în Croația, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Cezar Verlan, a susținut Spectacolul Extraordinar „Muzica Renașterii Europene” la Vatroslav Lisinski, cea mai marea sală de concerte din țară, unde a fost primit cu căldură și entuziasm de aproape 2.000 de spectatori. La final, Corul Madrigal a fost aplaudat minute în șir la scenă deschisă, fiind chemat pe scenă pentru 3 bis-uri.
Evenimentul a fost dedicat aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și a 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Croația și s-a desfășurat cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român şi al Ambasadei României în Republica Croaţia.
„La finalul concertului pot spune cu emoție că, într-adevăr, Corul Madrigal și-a dovedit valoarea sa unică aici, la Zagreb. Publicul croat, un public extrem de educat și exigent, i-a aplaudat minute în șir pe minunații artiști români. Madrigalul a scris din nou istorie și a întors o nouă pagină a prieteniei dintre România și Croația. Având în vedere și experiența pe care o am cu Corul Madrigal din ultimele decenii și relațiile foarte calde pe care le-am avut cu cel care a creat Madrigalul, maestrul Marin Constantin, sunt fericit să văd că, după ani, astăzi ansamblul este, la fel, la cotele cele mai înalte. (…) De acolo, de unde ne privește maestrul în acest moment, sunt convins că o face cu bucurie, căci opera sa continuă și că cei care duc mai departe Madrigalul sunt adevărați uenici vrăjitori, atât managerul Emil Pantelimon, cât și dirijorii Anna Ungureanu și Cezar Verlan” – a declarat Excelența Sa, domnul Constantin-Mihail GRIGORIE, Ambasadorul României în Republica Croația.
De asemenea, Președintele Institutului Culural Român, domnul Liviu JICMAN a transmis: „Promovarea valorilor culturale românești autentice reprezintă una dintre prioritățile Institutului Cultural Român. (…) Recunoscut și apreciat internațional, un simbol al vieții muzicale, cu o activitate de aproape 60 de ani în domeniul diplomației culturale, Corul Madrigal pune în lumină valorile și cultura Europei. Proiectul acesta este dedicat unei Europe renăscute, puternică prin unitate, dar și prin prețioasa sa diversitate. Marele câștigător al acestui moment nu este altcineva decât publicul. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în realizarea acestui proiect de anvergură!”
La eveniment au participat nenumărați ambasadori și reprezentanți ai mediilor diplomatice din Zagreb, precum și reprezentanți ai vieții politice, economice, academice, culturale croate, dar și ai comunității române din Croația, precum: Zeljko Reiner și Furio Radin, vicepreședinți ai Parlamentului Republicii Croația, Gari Capelli și Domagoj Haiduković, președinții Comisiilor de Politică Externă și Afaceri Europene ale Parlamentului croat, Neven Pelicarić, consilier al Președintelui Republicii Croația, Andreja Metelko Zgombić, secretarii de stat Zdravko Jakop și Ivan Vidiš, Davor Miličić și Frano Parac, vicepreședinți ai Academiei de Științe și Arte, Damir Boras, Rectorul Universității din Zagreb, Dragutin Kamenski și Stjepan Roglić, consulii onorifici ai României la Rijeka și Split, Alina Dobrescu, Președinta Asociației Românilor din Croația.
„Pentru mine este prima oară când particip la un eveniment al Corului Madrigal – a fost un imens succes și sunt absolut fermecat de ce am văzut și ascultat astăzi. Spectacolul Corului Madrigal a fost magnific, cu luminile sale extraordinare și proiecțiile atât de frumoase. Am avut acele picturi proiectate pe scenă, Botticelli, Bosch și alți maeștri și a fost superb, pentru că Renașterea este o mare mișcare europeană și este despre cultură, muzică, pictură, iar spectacolul a acoperit tot. Suntem împreună în Europa, iar Franța și România sunt, indiscutabil, cu atât mai mult, conectate. Din partea Ambasadei Franței, precum și ca reprezentant al Franței, țară care deține acum Președinția Consiliului Uniunii Europene, sunt fericit că am putut fi prezent la un eveniment eminamente european” – a declarat Excelența Sa, domnul Gaël VEYSSIERE, Ambasadorul Franței în Republica Croației.
„A fost o seară fantastică și sunt încă sub puternica impresie a vocilor splendide ale Corului Madrigal, de care ne-am bucurat toți astăzi. Cred că nimeni nu își putea imagina un cadou mai frumos pentru a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice între România și Croația precum și pentru celebrarea celor 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, ca acest minunat concert” – Domnul Zeljko REINER, Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Croația
Întreg evenimentul a impresionat audiența atât prin sunetul inegalabil al Madrigalului și cele două serii de costume renascentiste, precum și prin scenografia susținută de un design de lumini grandios, augmentat cu imagini video emblematice pentru fiecare lucrare prezentată pe scenă. Prima parte a programului „Muzica Renașterii Europene” structurat de dirijorul Cezar Verlan a inclus compoziții din perioada muzicală renascentisă, iar în partea a doua, Madrigal a prezentat o suită remarcabilă de lucrări corale ale muzicienilor contemporani.
„Pot spune că în seara acesta am fost suficient de norocos să asist la concertul Corului Madrigal. De fapt, am fost dublu norocos, odată să fiu în public și, apoi, să asist la interpretarea de către ansamblu a unei lucrări compuse de mine. Întreg concertul a fost foarte, foarte bun și nu este de mirare, pentru că Madrigal are o reputație de înalt profesionalism, iar publicul l-a apreciat foarte mult – ați auzit minutele de aplauze, nu se mai opreau. Scenografia, vestimentația, totul a fost minunat, iar dirijorul corului a fost impecabil, un adevărat dirijor profesionist. A fost extraordinar!” – a declarat compozitorul Branko STARK, profesor la Academia de muzică din Split, Președinte al Asociației Dirijorilor de cor din Croația.
Regia spectacolului „Muzica Renașterii Europene” a fost semnată de Emil Pantelimon, conducerea muzicală a aparținut dirijorului Cezar Verlan, design-ul de lumini a fost coordonat de Alin Popa, video mapping-ul de Dorin Popovici, iar sunetul concertului de către Gabriel Scîrlet.
Parteneri: Ambasada României în Republica Croaţia, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Itsy Bitsy, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Zile și Nopți
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
După 59 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.