De ce e bine sa stii nitica psihologie
Se implinesc in aceasta luna patru ani de la primul numar de Psychologies Romania. Celelalte editii ale revistei, de pe tot globul, serbeaza cu surle si trambite fiecare an, si nu este doar (inca) o tactica de marketing, menita sa reimprospateze in mintea cititorilor faptul ca acest titlu exista si ca publicul are nevoie de el.
Se publica in reviste lungile mesaje de felicitare trimise de redactorii-sefi din toata reteaua (inclin sa cred ca ma bucur de ceva faima prin China…), se fac interviuri scurte cu cititorii cei mai fideli, etc.
Cert este ca echipele care fac aceasta revista se bucura ca lucreaza la exact acest titlu si nu la altul. E ceva care le da sens. Noi am fost an de an mai discreti.
Dar nu din modestie, ci pentru ca aveam senzatia ca nu e inca momentul sa serbam ceva. Romania nu e asa, un picior de plai, unde lucrurile merg struna. Dileme economice, sarcina dificila de a deschide gustul unui public, de a-l fideliza, de a educa, pana la urma, nu sunt de colo.
Dar cred ca am reusit intr-o buna masura, pentru ca, iata, azi, Psychologies Romania are cel mai educat public dintre cei care citesc reviste, deci meritam un pahar cu sampanie.
Cred ca am reusit sa convingem ca psihologia nu e un domeniu adresat celor „cu probleme la mansarda“, asa cum circula o idee in aerul timpului, acum cativa ani.
Ca terapia nu e pentru bolnavi si ca recursul la terapii nu te face sa pari incompetent in propria viata. Toti esuam, la un moment dat, in a gasi solutii. Viata e imprevizibila si grea.
Cred ca am reusit, prin textele noastre, sa transmitem ideea ca nu e suficienta numai inteligenta obisnuita pentru a te descurca. Ca o viata de calitate tine de IQ, dar si de introspectie, inteligenta emotionala, sociala, relationala.
Cunosc oameni foarte destepti care nu isi pot gestiona problemele de cuplu sau pe cele cu copiii, sau parintii. Seninatatea vine din autoanaliza, relatiile bune cu oamenii vin dintr-o cultura relationala care se castiga, se cauta, se acumuleaza.
Invatam la scoala toate cele trebuincioase ca sa trecem examenele, dar nu invatam sa gestionam un conflict. Or, asta e la fel de important in viata, nu? Cantitatea de stres interpersonal e foarte mare azi, in aceasta tara, in aceasta epoca… Sau poate peste tot.
La serviciu muncim mult si suntem tratati cu picioarele, poate. Acasa ne asteapta o familie nerecunoscatoare – ce e de facut? Imi place sa cred ca prin intermediul acestei reviste am oferit piste, idei, posibile solutii.
Sau ca macar am pus intrebarile corect (e foarte important). Nu am avut ocazia de a interactiona prea mult cu cititorii nostri, am facut-o numai prin intermediul mijloacelor conventionale (mail, feedback pe site), insa ne-ar placea sa stim mai multe despre ceea ce vreti sa stiti, sa cititi…
Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com
Foto: shutterstock.com
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.