Psihologia, mereu fascinanta
Ar fi multe motive pentru care ma pasioneaza acest camp de cunoastere. A cunoaste comportamentul oamenilor, felul cum gandesc si actioneaza (sau nu actioneaza) iti ofera intotdeauna o stiinta foarte buna si infinit utila, un instrument de intelegere a celuilalt si de adaptare la mediu. Implicit, putere (in sensul posibilitatii de control al mediului, de miscare libera si relaxata printre oameni).
Pe de alta parte, din punct de vedere intelectual, eu cred ca psihologia, in sens larg, este cel mai generos si mai corect mod de intelegere a evenimentelor din campul social, a tot ceea ce oamenii au facut si fac in continuare. Cu un termen pretios, dar caruia nu ii gasesc un echivalent perfect ceva mai prietenos, psihologia este o metastiinta. Si este o disciplina foarte… hot.
Daniel Kahneman, psiholog cognitivist si unul dintre starurile cele mai… „glamour“ ale acestei stiinte astazi, a fost laureat Nobel in 2002 pentru economie, desi cercetatorul spune, cu umor, ca nu a audiat nici macar un curs de gen.
A contrazis ideea comuna a predictibilitatii comportamentului nostru financiar si a avut dreptate (marturie sta recesiunea). Iata cum o stiinta cu baze exacte se imbogateste de pe urma unui approach psihologic… Acum noi.
Romania are multe boli istorice, stim. Una dintre cele cronice este rezistenta ilogica si total dezadaptativa la ideea de psiholog, psihologie… In continuare oamenii echivaleaza, prosteste, psihologia cu balamucul. Stim de unde vine aceasta atitudine.
Din anii lungi de propaganda, cand aceasta minunata stiinta umana era un bau-bau care manipuleaza, hipnotizeaza sau legumizeaza. In 1978 Elena Ceausescu desfiinta Psihologia, meseria disparea din nomenclatorul ocupatiilor, unde revine abia in ’91. Tare, nu?
E timpul astazi, insa, pentru o pledoarie indragostita, si la toate nivelurile, pentru aceasta fascinanta si nobila forma de cunoastere. A citi carti de psihologie practica, a face o terapie sau, daca ne permitem, o psihanaliza, sunt pasi spre a ne simti mai bine, mai inteligenti si mai capabili de a ne controla existentele, mai putin agresivi sau controlati de emotiile noastre pozitive sau negative, mai putin vulnerabili la stres si mai initiati in tehnici de relaxare… Pe scurt, mai evoluati.
E imposibil azi ca Romania sa aiba deschiderea pe care o are Franta, de exemplu, fata de o cultura psi. Decalajul e prea mare. Dar putem incepe sa cream o comunitate de oameni interesati (una stabila si destul de activa este pe www.psychologies.ro) care vorbesc despre experintele lor, incearca sa le inteleaga, parcurg atent carti, dezbat.
Aceasta revolutie lenta a modului de intelegere a propriului eu si a realitatii inconjuratoare ar putea, in timp, schimba lucruri mari, chiar la nivel social. Evolutia e lenta, dar posibila. Si totul incepe de la nivel individual, de la o igiena a sinelui.
Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com
Foto: 123rf.com
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.