Ecologie
Intre multele comportamente romanesti nesanatoase, ramase dintr-o perioada istorica nefasta, se afla si lipsa de preocupare pentru mediu. Detest tonalitatea apocaliptica si sentimentul de dezastru.
Totusi cele mai multe studii aprofundate spun ca incalzirea globala este o realitate, ca mediul trebuie sa devina o preocupare majora ori omenirea se va confrunta cu situatii de o gravitate fara precedent. Sunt mize mari, agende politice care depasesc simplul talk-show.
Nu putem combate incalzirea globala. Nu putem salva speciile vegetale si animale pe cale de disparitie. Nu putem ridica nivelul economic al popoarelor din lumea a treia, tari prin definitie poluante (constiinta asupra protejarii mediului este invers proportionala cu nivelul economic al unei tari, pentru ca este o preocupare care depaseste necesitatile imediate, cele de supravietuire si dezvoltare, cu care se confrunta acestea).
Nu putem influenta deciziile politice de la cel mai inalt nivel, cum sunt cele asupra reducerii emisiilor de noxe poluante de catre anumite tari. Putem insa actiona la scara noastra, umana, de posibilitati.
Putem atentiona un pusti care arunca ambalajul de la ciocolata pe jos (nu stiu ce solutie sa propun pentru cei care arunca din masina pachetul de tigari sau cutia metalica de suc). Putem reduce poluarea mergand si pe jos, nu doar cu masina.
Ne putem educa odrasla sa aiba grija de iarba din fata casei si putem planta un pom. Il putem influenta enorm pe copil in comportamentul sau viitor daca ne vede pe noi, cei maturi, ca reciclam hartia, sticla sau plasticul.
Ii putem explica de ce e necesar sa reciclezi. Il putem duce intr-o padure la sfarsit de saptamana si nu la mall. Ii putem prezenta avantajele pentru sanatate ale relaxarii in aer liber. Il putem educa pentru ecologie.
De ce? Pentru ca a fi constient ca traiesti intr-un mediu fragil face din tine o fiinta responsabila si morala, un om educat si evoluat. Mareste sansele generatiei care iti urmeaza tie de a avea o viata de calitate. Cine nu vrea pentru copiii sai tot ce este mai bun?
Daca noi, astazi, ne comportam cu indiferenta fata de aceste lucruri, copiii nostri vor suferi consecintele acestei ignorante. Vrem asta? Nu? Atunci e timpul ca fiecare sa actioneze. Ne e teama ca nu va da rezultat? Ca e prea greu? Un proverb chinez spune ca „orice drum de o mie de pasi incepe cu primul pas.”
Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com
Foto: 123rf.com
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.