Intre bunavointa si impaciuitorism
In fiecare noiembrie, Psychologies celebreaza Ziua Bunavointei sau Kindness Day, asa cum este pomenita, in general, in editiile internationale ale revistei. Prilej, pentru noi, sa reflectam la aceasta valoare: bunavointa, bunatatea, dar sa o facem fara naivitati sau idealisme.
Nu e simplu sa fii calm, bun, intelept. Adesea, nu ajungem intr-o viata la asemenea calitati, nu reusim sa devenim precum calugarii budisti, pentru ca noi traim intr-o lume care ne provoaca zilnic rabdarea.
Esti bun adesea dupa ani de incercari in acest sens, de autocontrol, de incercari uneori esuate de a-ti stapani nervii si primul reflex: acela de a raspunde la agresivitate cu agresivitate.
Pentru ca traim intr-o lume care ne da tot mai mult senzatia de lipsa de control, ne angoaseaza si nu contribuie deloc la aspiratiile noastre de bunatate, caldura, amabilitate etc., etc. Uneori, chemarea la fapte bune suna aproape fals, un fel de propaganda de CSR ca sa mai scada impozitele…
Dar nu ar trebui sa fie asa. Bunatatea si bunavointa nu sunt lozinci ieftine, ci idealuri pline de sens. Doar ca, asa cum spuneam, e tare greu sa ajungi acolo.
Ce faci cand esti agresat, cand esti victima nepolitetii de orice fel, a stresului social, a nedreptatii? Intorci si celalalt obraz? Sincer, eu nu sunt adepta acestei etici!
E inumana! Uman e sa ne aparam atunci cand suntem calcati in picioare. Si e adaptativ, altfel specia umana ar fi disparut demult daca aplica aceste principii masochiste.
Dar nici extrema cealalta nu e adaptativa. La impolitete nu se raspunde cu impolitete, ci cu calm. Cine se controleaza mai bine, domina situatia. Incercam mereu, prin intermediul articolelor, sa aratam justa masura.
Sa ne educam cititorii cu privire la justa masura a unei reactii, la gestionarea unui conflict care sta sa izbucneasca. Asta vom face si in acest numar dedicat Bunavointei.
Pentru ca, pana la urma, ea traverseaza toate reactiile umane inteligente: nu exasperarea, ci rabdarea, calmul, analiza la rece, dominarea emotiilor care tulbura, care intuneca mintea, provoaca dezastre.
Bunavointa este al doilea nume al inteligentei sociale. Cine se arata disponibil, stie sa asculte, sa fie atent si prezent, castiga mai mult capital de incredere de la cei din jur. Deci, are, automat, parte de mai multe resurse, ajunge mai sus, e mai iubit. Si nu asta vrem toti?
Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com
Foto: shutterstock.com
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.