,,Traieste clipa!” – argumente pro si contra

Ai auzit de atatea ori acest indemn, l-ai si urmat, dar poate fi el un stil de viata? Un psiholog cu experienta te ajuta sa te decizi daca „Traieste clipa' este sau nu cheia succesului.

 

 

Prezentul conteaza, viitorul… care viitor?

La prima vedere pare a fi un indemn pozitiv, menit sa-ti reaminteasca importanta fiecarei clipe din viata pe care o traiesti, sa te ajute sa constientizezi ca orice moment nu trebuie ratat pentru ca e posibil sa nu te mai intalnesti cu el a doua oara, sa te incurajeze in savurarea fiecarei clipe care ar putea fi ultima.

Cu toti am vazut poate cel putin un adolescent care sa poarte cu mandrie si responsabilitate un tricou pe care scrie: ,,Carpe Diem', sau poate am purtat chiar noi in anii tineretii unul, dar cati dintre noi am cugetat asupra semnificatiei reale sau macar apropiate data de Horatiu in poemul scris de acesta in anul 23 i.Hr.?

,,Carpe diem a ajuns de-a lungul timpului un aforism adesea utilizat in limbajul nostru curent, insa continuarea lui: ,,quam minimum credula postero' este poate mai putin cunoscuta.

Pentru unii, a se bucura de prezent si a ignora viitorul a devenit un stil de viata. „Traieste clipa de azi si fii cat mai putin increzator in ziua de maine' i-a facut pe altii sa aprecieze clipa, dar sa ramana constienti ca viitorul va fi asa cum fiecare il construieste.

De sensul subiectiv sau real al semnificatiei s-a apropiat fiecare dintre noi intr-un moment sau altul al vietii sale. Fie ca am ales sa plecam cu prietenii la mare, stiind ca ne ramane doar o saptamana de invatat pentru admiterea la facultate, fie ca am inceput sa investim in timp de calitate petrecut cu cei apropiati, dupa ce am pierdut un prieten drag… ,,Traieste clipa' ne-a atins existenta intr-un fel personal.

 

,,Traieste clipa!': mesaj optimist si moralizator?

Da, vreau sa ma bucur de fiecare clipa alaturi de cei dragi, vreau sa pot sa vad tot ce este frumos in jurul meu, sa admir rasaritul sau sa ascult ploaia, sa savurez o cafea cu o prietena, sa dansez, sa cant cu copiii mei, sa plantam un copac si sa ne bucuram cum creste, sa rad, sa plang, sa iubesc si, da, sa sufar!

Cu siguranta si tu, ca si mine, ai uitat sa te bucuri asa de viata si in momentele de crunta suferinta ti-ai reamintit.

Sau poate niciodata nu te-ai bucurat din plin ca esti parte din acest minunat Univers, te-ai neglijat o viata intreaga si ai trait mai mult pentru altii decat pentru tine, dar intr-un moment greu, cumplit de greu, cand poate ai pierdut pe cineva drag sau te-ai imbolnavit de o afectiune incurabila, ai inceput sa vezi altfel lucrurile, sa fii constienta de faptul ca timpul pe care il are fiecare este limitat, sa vrei sa faci intr-un timp scurt ce n-ai facut o viata intreaga.

De aici incolo, ,,traieste clipa' sau ,,memento mori- aminteste-ti ca vei muri, poate fi deviza care sa te ajute sa constientizezi ca cea mai importanta persoana din viata ta esti chiar tu, sa te faca sa te trezesti din depresie sau sa te ajute sa recuperezi ceva din trecutul ratat, si viata ta sa devina o suma de clipe minunate sau cel putin asa cum ti le doresti, condensat pana cand drumul se incheie.

Putem sa facem toate acestea, fiecare dintre noi, mai ,,putin increzatori in ziua de maine' fara sa fi suferit in prealabil, fara sa ne fie frica de un viitor dureros, pur si simplu construindu-ne viitorul ideal pe care ni-l dorim cu atentie la fiecare pas, cu bucurie pentru fiecare reusita, cu incredere si responsabilitate.

 

Deviza celor superficiali

Daca se intampla insa, ca sub aceste indemn, sa te abandonezi in fericirea de moment, sa uiti de responsabilitati sau sa ii ignori pe cei din jurul tau, sa iti hranesti narcisismul pana la cote patologice, sa transformi fiorul libertatii intr-un scenariu de viata apocaliptic si in fiecare zi acest aforism sa-ti motiveze ignoranta, amanarile si excesele, mai bine spune: asa nu!

,,Memento mori poate deveni forta vitala a celor bolnavi si a celor sanatosi, forta ce ne poate ajuta sa dezvoltam relatii de calitate, sa ne gasim inspiratia creatoare, sa realizam macar o parte din visele noastre.

Indiferent  pe care dintre cele doua aforisme alegi astazi sa ti-o inscriptionezi pe suflet, retine ca noi toti suntem datori cu o moarte, insa de cum alegem sa traim suntem direct raspunzatori!

 

De Liana-Ioana Nica, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician,

0723 190 769,  liana.nica@yahoo.com, Facebook: Psihoterapeut – Nica Liana Ioana

 

Citeste si: 

7 metode sa-ti imbunatatesti dispozitia

5 piedici care-ti saboteaza fericirea

 

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
,,Traieste clipa!” – argumente pro si contra
,,Traieste clipa!” – argumente pro si contra

Ai auzit de atatea ori acest indemn, l-ai si urmat, dar poate fi el un stil de viata? Un psiholog cu experienta te ajuta sa te decizi daca „Traieste clipa” este sau nu cheia succesului.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste