Turism: Un tango la Buenos Aires pentru doamna?
Ce să faci anul acesta în vacanță? Simplu, să zbori la Buenos Aires. Experiența unui tango la mama lui acasă nu se compară cu nimic.
Citește și:
Turism în SUA. Culorile din Colorado
Turism: Vrei un prinț în armură? Fă o vizită la castelele din Cehia
Cu ani în urmă, scritorul Jorge Luis Borges a vorbit despre întemeierea mitică a unui Buenos Aires al mirajelor.
Pentru autorul argentinian, cea mai mare idilă izvora din relația lui cu acest oraș care cobora dintr-un cer întunecat și se compunea din piese îndepărtate, din grupuri imaginare, fantezii și legende țesute în vremuri care nu mai sunt.
Odată cu anii și grație unor personaje celebre ca Borges, Roberto Arlt sau Julio Cortázar, capitala Argentinei a devenit cunoscută pentru partea ei literară.
Ce înseamnă Buenos Aires altceva decât tango, tango, tango? Multe alte chestii.
Păi poate să mai insemne multe lucruri. Dacă mergi în piața San Telmo, cel mai autentic dintre cartiere, găsești ceea ce a rămas din vechiul Buenos Aires.
Piața Dorrego, magazinele de antichități și strada Defensa sunt punctele de interes ale cartierului.
La Boca
Este unul dintre cele mai pitorești cartiere din Buenos Aires, mai ales prin culorile variate care caracterizează majoritatea caselor și a clădirilor publice.
Strada Caminito, deși acum se aseamănă mai mult cu o punere în scenă în care turiștii sunt actori, are propria istorie și merită să o cunoașteți.
Barul „la Perla“, faleza de pe malurile râului și magazinele artizanale din împrejurimi completează tabloul.
Recoleta
Este cartierul cu cele mai mari influențe franceze și cel mai select, în strânsă legătură cu clasele sociale înalte.
Trebuie neapărat să cunoașteți Piața Francia, Muzeul de Arte Frumoase, Cimitirul și târgul de artizanat care se sărbătorește în fiecare duminică în piața centrală.
Bulevardul Corrientes
Este una dintre străzile cele mai populare, cu teatrele și cafenelele sale deschise până târziu. Este Broadway-ul Buenos Aires-ului. La intersecția cu bulevardul 9 Iulie se află faimosul Obelisc al orașului.
Palermo
Un cartier între boem și modern, pe care unii îl numesc Soho-ul Buenos Airesului.
Locurile cele mai interesante sunt în jurul pieței Julio Cortázar, unde se găsesc zeci de baruri muzicale sau cu specific de tango. Magazinele de modă dau un plus de atracție acestei părți a orașului.
Centrul orașului
Este zona administrativă prin excelență a orașului. Istorica Plaza de Mayo, Casa Rosada (a guvernului), Catedrala, Primăria și restul clădirilor tradiționale permit o apropiere de locurile unde se desfășoară marile evenimente din oraș.
Cafenele tradiționale și locuri de dansat tango
Sunt unele dintre cele mai vechi din Buenos Aires și de obicei erau frecventate de Louis Gardel și de multe alte personaje importante din lumea tangoului.
Mergeți la Cafe Tortoni, la cofetăria La Ideal ori pentru a vedea un tango spectaculos în La Viruta, La Nacional. Alsina, ori la Club Gricel.
Delta fluviului Tigre
Prin dimensiunile sale, delta fluviului Tigre este una dintre cele mai importante din toată America Latină. Râul omonim se intersectează cu Lujan și Rio de la Plata.
Între toate se țese acest puzzle de insule, unele locuite, altele pustii, care, de-a lungul secolelor, au format delta.
O plimbare prin acest spațiu de mare importanță la nivel național este, fără nici o îndoială, o excelentă excursie atunci când mergi la Buenos Aires.
Mai ales că poți face o escapadă rapidă, de o zi, plecând din marele oraș pentru a te bucura de un peisaj minunat cu animale, apă dulce și teren împădurit.
Până la portul Frutos este de mers mai puțin de o oră cu trenul. De aici pleacă majoritatea vaporașelor și bărcilor care oferă plimbări călătorilor la prețuri reduse.
În aceeași zonă a portului se instalează o interesantă piață în care găsești atât obiecte artizanale, cât și legume și fructe. Un loc care de obicei se transformă zilnic într-un spectacol minunat al culorilor.
Pentru a ajunge trebuie să iei trenul ce merge la Tigre și să cobori în stația centrală din Retiro, în inima Buenos Aires-ului.
Traseul oferă de asemenea și posibilitatea de a te apropia de unul dintre cele mai frumoase cartiere din oraș.
Ce trebuie știut
Formalități de intrare. Cetățenii din țările Europei pot intra în general doar cu pașaportul, fără viză, dacă durata șederii este mai mică de 90 de zile.
Perioada propice turismului. Deoarece temperaturile sunt relativ moderate, capitala Argentinei poate fi vizitată în orice moment al anului.
Sunt și unele veri călduroase, dar acesta nu poate fi un impediment pentru cei care vor să descopere orașul.
Moneda. Unitatea monetară este pesos-ul. 1 pesos – 100 centime (centavos). Un euro echivalează cu aprox. 16,2 pesos.
Text de Iuliana Alexa
Foto: 123rf.com