Now Reading
Care e diferența dintre depresie si bipolaritate

Care e diferența dintre depresie si bipolaritate

Ai tulburări de dispoziție? Stări de tristețe? Entuziasm nejustificat? Vezi care este diferența dintre depresie și bipolaritate.

 

Ce lipseste în asistența psihiatrică românească pentru cei cu schizofrenie?

O implicare mai mare pentru a reducerea stigmatizării acestor pacienți astfel încât să poată fi reintegrați în societate.

Personal cred în modelul unei asistențe psihiatrice bazate pe centre de zi, ambulatorii și mai puțin pe spitalizări de lungă durată sau chiar cronice.

 

 

 Urmărește și:

Învinge tristețea cu terapia prin umor

Ce complicații produce depresia

 

 

Care e diferența dintre depresie si bipolaritate?

Atât depresia, cât și bipolaritatea fac parte din cadrul tulburărilor de dispoziție.

Depresia reprezintă afecțiunea caracterizată prin dispoziție depresivă/tristă, lipsa chefului sau a plăcerii, tulburări de somn sau apetit alimentar, idei de inutilitate sau chiar de suicid, tulburări de concentrare, lentoare, stare de oboseală.

Pentru a putea pune un diagnostic de depresie aceste simptome trebuie să fie prezente pe tot parcursul zilei, pentru o perioada mai lungă de timp (minim 2 săptămâni) și să influențeze funcționarea pacientului.

Tulburarea bipolară constă într-o succesiune de episoade manicale, hipomaniacale, mixte și depresive.

Starea maniacală este caracterizată prin dispoziţie euforică, entuziasm nejustificat faţă de evenimentele pe care pacientul le trăieşte, presiunea de a vorbi, nevoie redusă de somn, distractibilitate, implicare imprudentă în activităţi plăcute şi altele.

Se descriu două tipuri:

Pacienții cu tulburare bipolară tip I au cel puțin un episod manical în antecedente. Unii pacienți au avut și episoade depresive în antecedente, iar majoritatea pacienților vor prezenta ulterior episoade maniacale și depresive.

Pot să apară și episoade hipomaniacale sau mixte precum și o anumită labilitate emoțională interepisodică.

Pacienții care îndeplinesc crietriile pentru tulburare bipolară de tip II prezintă doar episoade depresive și episoade hipomaniacale. Aceștia nu au în evoluție episoade de manie.

Se estimează că aproximativ 35 până la 45% din pacienții cu tulburare bipolara I sunt diagnosticați inițial cu tulburare depresivă.

 

Mihai Bran este medic psihiatru la Spitalul Clinic Colțea și la ID Therapy – Bespoke Treatment Center www.idtherapy.ro si fondator https://atlashelp.ro/ (psihoterapie online)

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top