Now Reading
Ce complicatii produce depresia

Ce complicatii produce depresia

Revista Psychologies

Problemele de sanatate nu-ti dau pace? Depresia este vinovata pentru multe dintre ele, uite care sunt acestea si cum le poti gestiona.

 

 

Exista mai multe feluri de depresie. Desi multe boli sunt bagate sub umbrela acesteia, cum ar fi autismul si anxietatile, ele sunt entitati separate care lezeaza anatomic creierul. Chiar foarte dramatic, de pilda afecteaza teaca de mielina si imunitatea.

Si nu doar creierul, ci si restul organismului pentru ca, daca faci depresie, ai tot soiul de alte boli autoimune, de circulatie sau gastro-intestinale.

Chiar daca este inclusa la afectiuni emotionale, depresia este doar un senzor care spune ca ceva nu este in regula. E o boala degenerativa, foarte similara cu dementa sau Alzheimer-ul. Poate sa apara si la adolescenti, nu cu acelasi impact ca la varsta a treia.

Cand esti tanar nu este asa grav pentru ca genele care se ocupa cu repararea ADN-ului sunt foarte active. Daca ceva afecteaza celula, genele o pot repara. Dupa 40 de ani este mai greu…

Raportul dintre femei si barbati in incidenta depresiei e de 3 la 1. Si la anxietate este la fel. Creierul masculin este diferit construit de cel feminin, deci este expus la boli diferite. In mai mare masura barbatii fac autism sau schizofrenie, iar femeile fac depresie, anxietate si sunt mai putin expuse la boli autoimune.

 

Eficacitatea terapiei pentru depresie…

… depinde de durata ei. Cu cat stai mai mult fara tratament, cu atat efectul este mai dramatic asupra creierului, de la nivel de sinapse pana la nivel de markeri imunitari. Daca esti tanar si depresia este la inceput, ai sanse mari sa iti revii. Daca o ai de mult timp, este mai complicat, mai ales ca exista un procent semnificativ de depresie rezistenta la tratament.

 

Terapia cu socuri electrice

Aceasta procedura este una destul de sigura care resteaza creierul si se aplica in cazul depresiei si al schizofreniei. Nu este ca in filmele americane…

 

Depresia afecteaza longevitatea?

La varsta a treia in special seamana in mare masura cu bolile de tip dementa. Chiar induce neurodegenerare in creier. Complicatiile depresiei in aceasta etapa de viata pot da dementa si afecteaza imunitatea. Apar inflamatii, probleme la inima sau alte organe.

Pe fond de stres cronic sau in cazul decesului partenerului de cuplu, poti muri de inima rea cum se spune in termeni populari, adica de atac de cord pe fond inflamator.

 

 

De Dragos Cirneci, doctor in psihologie si specialist in neurostiinte.

 

Urmareste si:

Cu ce alte boli se asociaza depresia

Ce poate sa faca familia pentru un depresiv

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top