Ce este hipnoza?
Ți s-a întâmplat să fii strigată și să nu auzi pentru că citeai? Sau să mergi pe stradă fără să știi pe unde treci? Uite ce este starea de hipnoza.
Transa hipnotică este o stare de conștiență modificată
Persoana hipnotizată este conștientă, însă are o stare specială: pe de o parte, este conștientă de sine, de prezența sa în mediul exterior, iar pe de altă parte, realizează că are un contact neobișnuit de intim cu profunzimile lumii sale interioare.
Urmărește și:
De ce uităm tot ce am trăit în prima copilărie?
Cum ne păstrăm creierul sănătos mai mult timp
Trăim zilnic în transă
Cercetările știintifice au dovedit acest lucru: în transă, activitatea electrică a creierului nu seamănă cu cea din timpul somnului.
Pe EEG undele din transă sunt ca în starea de conștiență trează, dar liniștită – cum este starea din timpul meditației.
Transa este o stare în care intrăm și din care ieșim spontan cu toții, în fiecare zi. Este ca atunci când atenția îți este absorbită de ceea ce citești într-o carte ori când lucrezi la computer.
Cum intri în starea de hipnoză
Ți s-a întamplat să mergi pe stradă și, absorbită de gânduri ori de discuția cu cineva, să nu reții o parte din drum? Acestea sunt stări de transă. Ești conștientă de tine când citești sau mergi? Da.
Poate altcineva să preia controlul asupra minții tale? Nu.
În stare de hipnoză o parte din atenția pe care o acordăm de obicei mediului exterior o redirecționăm către lumea interioară.
Cu cât rămânem mai alerți, mai ancorați în exterior, cu atât transa este mai superficială, iar atunci când avem momente de aprofundare, cele petrecute împrejur ne „scapă“ atenției.
Cea mai profundă stare de transă este apropiată de somn. Cine trece dincolo de „linie“, deja nu mai este în transă, ci doarme.
Dr. Crista Darie este psihoterapeut (hipnoza clinică și terapie ericksoniană). E-mail: [email protected], Site: Psihoterapie-hipnoză
Autor Psychologies.ro