Ce este somatizarea
Ai anumite stari de rau fizic pe care nu ti le explici? Iata ce este somatizarea si ce efecte au emotiile asupra sanatatii tale.
Somatizarea se traduce prin aparitia unui simptom fizic care nu are o cauza medicala, ci este urmarea unei stari de dezechilibru psihic. Este cauzata de un eveniment stresant sau traumatic.
Exista o comunicare permanenta intre corpul fizic si psihicul uman, in scopul mentinerii echilibrului si a starii de bine.
Cand aratam bine, cand ne place ce vedem in oglinda, starea noastra psihica este pozitiva, suntem increzatori, mandri, multumiti. O durere la nivel corporal, mai ales daca persista, ne schimba starea psihica in registrul negativ, devenim irascibili, ingrijorati, preocupati.
Ce este somatizarea
Atunci cand se produc dezechilibre psihice apare somatizarea, o stare de rau fizic fara cauze medicale.
Cele mai simple si mai des intalnite somatizari se petrec atunci tremuram de frica, ne inrosim de rusine sau tresaltam de bucurie. Acestea sunt benigne.
Pe noi ne preocupa acele efecte care ne perturba starea de bine: ticurile, durerile, alergiile, afectiuni ale pielii si alte simptome care nu pot fi legate de o cauza medicala. Cand ele se mentin timp indelungat, vorbim despre o tulburare somatoforma.
O nevoie pentru care nu gasim solutii adecvate la nivel psihic este echilibrata in plan corporal prin declansarea unui mecanism care angreneaza organele cu o functie adecvata acestei nevoi.
De exemplu, atunci cand traim o stare prelungita de nesiguranta, careia nu stim cum sa ii facem fata, ne putem ingrasa. Cresterea tesutul adipos semnifica mai multa protectie.
De Roxana Mihailescu, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ in formare, consilier dezvoltare personala, tel. 0726 291 491, e-mail: [email protected], site: http://psihologroxanadanamihailescu.ro/
Urmareste si:
Exemple de somatizare la copii si adulti
Foto: 123rf.com