Now Reading
Ce este telemedicina

Ce este telemedicina

Cercetarile demonstreaza ca mediul virtual este un cadru potrivit chiar si pentru terapie. Iata ce avantaje ofera telemedicina.

Viitorul serviciilor medicale

Telemedicina e viitorul serviciilor medicale. Termenul telemedicina este din ce in ce mai folosit in zilele noastre si poate fi asimilat si termenilor de telehealth, ehealth sau medicina digitala.

Conceptul nu este unul nou: pe coperta revistei Radio News din aprilie 1924 regasim o ilustratie care anticipeaza aparitia telemedicinei.

In mare, telemedicina reprezinta utilizarea telecomunicațiilor și a tehnologiei pentru a oferi asistenta medicala la distanta.

Telemedicina ajuta la eliminarea barierelor reprezentate de distanta si poate imbunatati accesul la servicii medicale care altfel nu ar fi disponibile in anumite comunitati.

 

O metoda eficienta

De asemenea, studii economice recente au aratat un beneficiu clar de cost-eficienta al acestor servicii.

Exista doua tipuri de interactiuni: medic-medic (de exemplu medicii pot comunica intre ei privind starea unui anumit pacient, pot trimite sau solicita diverse investigatii) si medic-pacient prin care medicul poate diagnostica, monitoriza sau trata un pacient aflat la distanta.

 

Tratamentul depresiei

Tratarea depresiei prin telemedicină are la baza numeroase argumente stiintifice, si este chiar recomandata de ghidurile Asociatiei Americane de Psihiatrie.

Interactiunea virtuala nu reprezinta o noua metoda terapeutica ci doar o schimbare a mediului in care se desfasoara sedinta. Abordarea si tehnicile folosite sunt aceleasi, iar studiile au aratat o eficienta similara.

In cazul pacientilor cu depresie, psihoterapia online prezinta avantaje clare, deoarece acesti pacienti pot fi dificil de motivat sa se deplaseze la cabinetul psihoterapeutului, sau daca in zona lor de rezidenta nu se regasesc aceste servicii.

 

Mihai Bran este medic psihiatru la Spitalul Clinic Coltea si la ID Therapy – Bespoke Treatment Center www.idtherapy.ro si fondator https://atlashelp.ro/ (psihoterapie online)

 

Urmareste si:

Ce poate sa faca familia pentru un depresiv

Cum sa ne pastram creierul sanatos mai mult timp

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top