Ce sport putem face dupa 45-50 de ani
Vrei sa ai un stil de viata sanatos, mai ales dupa o anumita varsta? Iata ce sport putem facem dupa 45 – 50 de ani.
Articulatiile ne ajuta sa ne putem misca, indoi sau realiza activitatile zilnice. Insa dupa varsta de 45 ani la barbati, respectiv 50 de ani la femei, articulatiile incep sa se degradeze prin uzura, astfel ca structura de protectie a articulatiilor, cartilajul, se deterioreaza si oasele se vor macina unul de celalalt.
Chiar daca acest proces este frecvent, nu inseamna ca nu poate fi evitat. E normal sa ne scada masa musculara dupa 50 ani, dar daca ne mentinem un stil de viata sanatos, in care sportul are un rol important, si ne mentinem greutatea, atunci riscul de a dezvolta artroza este mult mai redus.
Ce sport putem face dupa 45 – 50 de ani
Niciodata nu este prea tarziu sa ne apucam de exercitii fizice, cheia este sa incepem in mod gradual, intai cu exercitiile care ne fac placere. Intensitatea cu care le facem nu trebuie marita cu mai mult de 10% pe saptamana.
Este important sa avem diversitate in exercitiile fizice deorece toate grupele musculare trebuie antrenate pentru a evita durerile articulare.
Cele mai eficiente exercitii pentru mentinerea sanatatii oaselor si a muschilor sunt inotul, ciclismul, alergatul, miscari de stretching , aerobicul si lucrul cu greutati usoare.
Mai exact, recomandat este sa facem 150 minute de exercitiu fizic pe saptamana. Aceste exercitii trebuie combinate. Cele din primul grup ajuta la ajustarea echilibrului si a unei conditii fizice bune, iar cele din al doilea grup ajuta la intarirea articulatiilor.
Pillates este tipul de exercitiu fizic dovedit stiintific ca ajuta in prevenirea si tratarea durerilor de spate, iar yoga ajuta la relaxare si imbunatatirea respiratiei.
Plan de exercitii
Un plan de exercitii recomandat poate fi mersul accelerat timp de 5 min pentru incalzire, aerobic, jogging, mersul pe bicicleta, kick-boxing, lucrul cu greutatile si pilates sau yoga pentru mers usor la sfarsitul exercitiilor fizice.
Efectele exercitiilor fizice…
… inseamna imbunatatirea functiei cardiovasculare si reducerea riscului de aparitie a hipertensiunii arteriale, a riscului de infarct si accident vascular cerebral.
Ajuta in mentinerea greutatii ideale, iar intarirea masei musculare duce la rezistenta osoasa, reduce stresul si poate ajuta in eliminarea starilor post-menopauza.
De Alin Pandea, medic specialist Ortopedie si Traumatologie, cabinet: strada Doctor Iacob Felix, nr. 83, Bucuresti, tel: 0770 454073, [email protected]
Foto: 123rf.com