Now Reading
Cum convingi pe cineva să schimbe un comportament

Cum convingi pe cineva să schimbe un comportament

Vrei ca el sau ea să se lase de fumat? Să se apuce de sport? Să mănânce sănătos? Cum convingi pe cineva să schimbe un comportament.

 

Urmărește și:

5 pași pentru a schimba un comportament nedorit

Știi ce greșeli faci când oferi ajutor?

 

Nadia Gorduza, medic și psihoterapeut

Cel mai simplu este să-l ajuți să își schimbe comportamentul fără să îi shimbi cogniția. Lasă-l să o schimbe singur, după ce a văzut că funcționeză noul tip de comportament. Știu, sună ciudat… dar funcționează fantastic.

Este consumptiv și de multe ori nu dă rezultate să îl convingi cu argumente raționale că nu e bine să fumeze sau nu e bine să consume alcool sau că avionul e un mijloc de transport mai sigur și nu e cazul să fie paralizat de frică și să evite zborul.

Și el știe toate aceste lucruri, dar nu reușește. Pentru că atât plăcerea, cât și frica sunt greu de destructurat.

Așadar, folosind logica paradoxală, mergând pe stratagema Poți să stingi un foc și punând cât mai multe lemne, nu doar aruncând apă” îi dai persoanei posibilitatea prin expunere repetată și în exces la stimul să îi scadă reacția și să se convingă singur că lucrurile stau altfel.

Pune-l să mănânce de 5 ori pe zi la aceleași ore fixe, timp de 5 zile doar ciocolată. Ce crezi că se va întâmpla după 5 zile?

 

Miruna Stănculescu, psihoterapeut

Oamenii se schimbă când vor ei iar asta, de regulă, nu se întâmplă când vrem noi. Așa că nu poți convinge pe nimeni.

Poți oferi perspectiva ta despre situație, poți furniza informații sau poți spera că exemplul tău o să inspire.

Dar, indiferent de câte eforturi faci, adultul alege singur să se schimbe. Are nevoie să fie pregătit. Cu alte cuvinte, nu poți trece o babă strada, dacă ea nu vrea.

Oricât de bine ți se pare ție că i-ar fi pe trotuarul celălalt. Așa că, de pildă, poate e mai bine să nu te căsătorești, dacă omul din fața ta are nevoie de renovări spectaculoase de caracter.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top