Cum functioneaza psihoterapia
Vrei sa faci o schimbare in viata ta si te-ai gandit sa apelezi la ajutorul unui psihoterapeut? Iata ce inseamna psihoterapia si ce efecte are asupra vietii tale.
Psihoterapia functioneaza numai daca vrei cu tot dinadinsul si cooperezi. Nu prea merge daca vii cu de-a sila ori din vointa altcuiva. Este important sa te simti pregatit pentru terapie si sa te implici.
Daca ai fost trimis de cineva si ti-e greu sa fii acolo, pe canapeaua terapeutului, spune-i asta.
Tu trebuie sa faci schimbarile
Psihoterapeutul este acolo sa te asculte, sa-ti puna intrebari si sa te faca sa vezi mai clar. Dar tu esti cel sau cea care face schimbari si evolueaza.
Terapeutul te ajuta sa vezi unde ai anumite comportamente disfunctionale, te ajuta sa devii constient de ele. De exemplu, el poate vedea, din ceea ce ii povestesti, ca atunci cand esti agresat, ai tendinta de a deveni defensiv si de a te retrage în tine.
In timp, asta poate duce la depresie. Scopul unei terapii este sa te faca sa devii autonom, sa poti lua decizii mai bune de unul singur, nu sa te tina captiv si dependent de terapeut.
Psihoterapia poate fi dureroasa
O terapie, cel mai probabil, nu te va face sa te simti bine pe loc. Uneori, terapia poate fi dureroasa. Amintiri neplacute din copilarie, descoperirea ca esti si tu responsabil de un esec, toate astea pot fi dureroase pe moment.
In plus, schimbarea unor comportamente pe care le aveai de multi ani poate fi stresanta. Dar toate astea te vor ajuta sa te schimbi, sa fii mai intelept, mai tolerant cu tine si cu altii. In final te vei simti mult mai bine.
Cui e destinata
Oricine poate beneficia de ea. Fie ca se afla intr-un impas la serviciu, in familie, sau in orice alt context, terapia e utila oricui.
Relatia cu psihoterapeutul
Atentie, terapeutul nu iti este prieten. Si nici nu ar trebui sa devina. Pentru ca el trebuie sa-ti spuna si ceea ce nu-ti place sa auzi, sa te faca sa vezi clar, dincolo de perspectiva proprie asupra lucrurilor, uneori gresita.
Terapeutul trebuie sa te asculte atent si sa analizeze ce spui, sa gaseasca puncte comune si sa ti le spuna.
Este crucial sa te simti in siguranta alaturi de psihoterapeut, nejudecat, conectat emotional cu el sau cu ea. Sa te simti ascultat, auzit si inteles. E bine sa existe o anumita chimie.
Chimia acesta te va face sa te deschizi, sa ai incredere. Daca nu se intampla astfel, mai bine cauti pe altcineva.
Urmareste si:
Divort amiabil sau terapia de cuplu?
Foto: shutterstock.com